Какво трябва да създам уебсайт? Софтуер, необходим за създаване на уебсайт

Какво трябва да създам уебсайт?


Така че, вие вече знаете как работи Интернет. Разбирате разликата между уеб страницата и уеб браузъра. Крайно време е да изграждане на уеб сайт от нулата на свой собствен. Докато процесът на изграждане вече не е болка във врата, потребителите с абсолютно никакви технически умения имат страхотни възможности да живеят на живо с новите си онлайн проекти. Разширеният софтуер и уеб инструменти предлагат тези възможности.

Те всъщност правят лесно и бързо изграждането, персонализирането и внедряването. В повечето случаи ще ви трябва форма от 6 минути до няколко часа, за да излезете с напълно функционален сайт с нулево кодиране. И така, какви са тези инструменти и как могат да помогнат? Продължете да четете статията, за да разберете софтуера, необходим за създаването на уеб сайт от нулата.

Основни компоненти на уебсайта

Въпреки факта, че потребителите може да нямат специални техники за създаване на сайт от нула, жизненоважно е да разберат някои от термините, свързани с уеб индустрията. Освен това може да е добре да осъзнаете как всъщност работи уебсайтът и от кои компоненти се състои. Вече сте чули някои от изразите, въпреки че може би нямате най-мъгливата представа какво означават. Ще изясним тези условия за вас.

Основните компоненти за установяване на вашето присъствие в мрежата включват:

 1. Уеб страница – е уеб документ, до който можете да получите достъп чрез уеб браузър, като въведете уеб адреса.
 2. уебсайт хоства и управлява селекция от уеб страници, както и ги обединява или разделя на конкретни групи или секции.
 3. Име на домейн – е адресът на вашия уебсайт, който може да видите в лентата за търсене на браузъра.
 4. Уеб сървър – е компютър, който хоства файловете и съдържанието на уебсайта Ви, както и осигурява неговата достъпност за крайния потребител.
 5. Търсачка – е уеб инструмент, който помага на потребителите да намерят уебсайта, от който се нуждаят. Той идва като проста навигационна система за сърфиране в мрежата и разглеждане на сайтовете, от които се нуждаете.

Сега, съберете всички тези компоненти заедно и ще получите така наречената глобална мрежа с милиони живи уебсайтове и техните собственици. За да накарате уебсайта да работи, се нуждаете от основен пакет от уеб софтуер и технологии.

Уеб инструменти, необходими за създаването на уебсайт

Интернет е пълен с различни инструменти за изграждане на уебсайт. Някои от тях са доста основни, докато други са по-напреднали и актуални. Някои инструменти са достъпни безплатно, докато други идват с допълнителни разходи. Различните технологии изискват различни подходи, когато започнете да ги използвате (онлайн или софтуер за изтегляне и др.).

От вас зависи кой да изберете. Трябва обаче да вземете предвид някои жизненоважни фактори, които могат да включват:

 • Лесно използване – лесни ли са тези инструменти? Тъй като сте нетехник, трябва да изберете тези с най-прост интерфейс и минимална крива на обучение
 • Функционален набор – уверете се, че избраният инструмент ви позволява да се справите с предишната задача. В същото време потърсете подобрена функционалност. Редакторът на изображения не е само за изрязване и рязане. Помислете за промяна на размера на изображението, премахване на елементи, множество слоеве и т.н..
 • Бюджетни очаквания – някои инструменти са безплатни, докато други идват с допълнителни разходи, платени разширения или премиум версии. Уверете се, че избраният инструментариум отговаря на вашите бюджетни очаквания.

За да улесним нещата за вас, подчертахме няколко категории, които обхващат всички инструменти, необходими за изграждането на уебсайт. Те включват вътрешни ресурси (PC с предварително инсталирана ОС и браузър), инструменти за уеб дизайнери (създатели на уебсайтове и шаблони) и допълнителен софтуер, който не е задължителен, но със сигурност ще улесни живота ви (графични и текстови редактори). Нека разгледаме по-подробно всяка категория.

1. PC с предварително инсталирана операционна система (операционна система)

Наличието на компютър не е достатъчно, за да започнете да го използвате. Ще трябва да имате инсталирана операционна система, за да продължите напред. ОС всъщност е душата на вашия компютър. Стартира всички основни функции, както и самия компютър. Той може също да достави някои допълнителни функции, инструменти за персонализиране и вече вградени функции. Вие трябва да решите кой да изберете.

Въпреки че вероятно имате инсталирана вече, ще подчертаем само трите най-добри опции, достъпни за потребителите.

ОС Windows

ОС Windows

Windows – е популярна операционна система, която държи над половината от пазарния дял на ОС. Системата е много удобна за потребителя, което я прави лесна за настройка, влизане и започване на работа. Windows се предлага в множество версии, редовно актуализирани. Всяка версия предлага избор на основни функции, които я превръщат в избор на хардуер №1 днес.

Основните функции на Windows:

 • Лесно използване – повечето от вас вече са се занимавали с по-ранни версии на ОС, включително Windows XP или Windows 7. Всичко е просто и познато.
 • Избор на софтуер – Microsoft прерасна в доминираща сила на хардуерния пазар, доставяйки множество приложения, разширения и добавки за ОС. Нека си го кажем. Всички обичахме да играем на Microsoft Solitaire Collection от карти с игри.
 • Актуализации на системата и функциите – Windows улеснява безпрепятственото функциониране на вашия компютър. Той уведомява за всяка нова налична актуализация, както и гарантира автоматизирано архивиране с помощта на точки за възстановяване на системата.

Windows OS може да бъде добър избор дали сте обикновен домашен потребител, геймър или корпоративен работник.

Linux OS

Linux OS

Linux се различава от традиционните типове ОС, тъй като това е операционна система с отворен код. Стартирана през 1991 г., системата може да се срещне не само на настолни устройства, но и на смартфони и таблети, игрови конзоли, четци за електронни книги, цифрови записващи устройства или устройства за съхранение.

Основните функции на ОС на Linux:

 • Операционна система с отворен код – това означава, че потребителите могат да редактират и персонализират системата чрез достъп до нейния изходен код. Разбира се, това се отнася само за потребители с достатъчно технически опит.
 • Гъвкаво лицензиране – за потребители с лиценз за GPL на Linux, системата запазва достатъчно пространство за модификация на софтуер, разпространение или неограничено повторно използване.
 • тен – ОС е доста трудна за настройка и инсталиране на f в сравнение с Windows или Mac. От друга страна, потребителите могат да разчитат на разширена поддръжка чрез множество Linux форуми.

Mac OS

Mac OS

Мас ОС – е собствена операционна система, създадена специално за гамата от устройства на Apple. С други думи, той се използва само на таблети, лаптопи и смартфони на Apple, включително някои от носимите му. Софтуерът е стартиран, за да се противопостави на Microsoft. Той осигурява лекота на използване, както и широка гама от вградени приложения.

Основните функции на Mac OS:

 • Интегрирани приложения – от диктофони и командири до уеб браузъри, календари, калкулатори, месинджъри и др.
 • Съвместимост – потребителите са свободни да интегрират различни приложения на трети страни. ОС е съвместима с различен софтуер за използване в бизнеса и дома.
 • Персонализиране на интерфейса – можете да промените размера на елементите на екрана, да замените фона на работния плот, да се възползвате от поддръжката на монитора, както и щепсела & игра функция.

Превключването между различни версии на ОС може да е кошмар. Така че, ако сте свикнали с Windows, работата с Mac ще бъде като хващане за сламки с всички елементи, поставени по различен и досаден начин, и обратното. По-добре се придържайте към един софтуер.

2. Уеб браузъри

Уеб браузър – това е софтуерно приложение, което изглежда е вашето ръководство за вътрешния свят на глобалната мрежа. Софтуерът помага не само за достъп до уеб страници, но и за използване на някои уеб инструменти, инструменти или разширения. Наличието на браузър е жизненоважно в случай, че решите да използвате SaaS създатели на уебсайтове или популярни CMS решения. В противен случай няма да имате достъп до инструменти за уеб дизайн и персонализиране.

Докато операционните системи обикновено се предлагат с вече интегрирани браузъри (Windows се предлага с Internet Explorer, докато Mac е инсталиран браузър Safari по подразбиране), може да се нуждаете от по-подобрен, лек и функционален софтуер, за да сърфирате в мрежата.

Ето топ 3 потребителски опции с някои описани основни функции:

Google Chrome

Google Chrome

Google Chrome – е най-популярният браузър с повече от 81% от потребителите през 2019 г.. Освен добри инструменти за ефективност и поверителност, браузърът се предлага с подбор от разширения и интегрирани приложения. Те включват инструменти за родителски контрол, CPN услуги и др. От друга страна, Chrome е един от браузърите, които са гладни на ресурси.

Основните характеристики са:

 • Подобрена производителност.
 • Поддръжка за множество разширения и приложения.
 • Тежък браузър, който изисква голяма част от ресурсите на ОС

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox

Mozilla – е популярен браузър, който наскоро получи най-големия си ремонт през последното десетилетие. Софтуерът е изключително лесен за използване и гъвкав. Нещо повече, той предлага многостранна поддръжка за разширения и средства за защита на поверителността на потребителите.

Основните характеристики са:

 • Приложение с нестопанска цел без такси или споделяне на трети страни.
 • Необходими са малко ресурси на ОС.
 • Разширени инструменти за защита на поверителността.

опера

опера

опера се подценява от много години. Уеб браузърът предлага страхотна функционалност и интегрирани инструменти, които са жизненоважни за ефективното уеб сърфиране. Например, потребителите могат да се възползват от вградения рекламен блокер в допълнение към функцията Opera Turbo. Използва се за компресиране на трафика и осигуряване на по-бърз достъп до популярни уеб страници. В допълнение, приложението предлага множество инструменти и разширения за персонализиране, за да се даде възможност.

Основните характеристики са:

 • Бързо зареждане на страниците благодарение на Opera Turbo.
 • Вграден рекламен блокер.
 • Поддръжка за по-малко разширения в сравнение с конкурентите.

4. Онлайн строители на уебсайтове

Идеята за използване на онлайн конструктори на уебсайтове е да се позволи на потребителите да ги осъществяват чрез браузър без допълнителен софтуер или допълнителни изтегляния. Просто влезете и започнете процеса на редактиране. Откроихме няколко добри варианта по отношение на лекота на използване, набор от функции и достъпна цена:

WixWix – е водеща платформа за изграждане на уебсайт, подходяща за създаване на различни видове уебсайтове. Той предлага богат набор от функции за малки бизнес проекти, портфейли, дигитални магазини и др. Софтуерът използва най-новите технологии, за да позволи на новаците да изграждат сайтове за минути, използвайки Wix ADI инструмент за изкуствен интелект. Не са необходими умения за кодиране, докато планът с безплатен домейн, хостинг и джунджурии започва от $ 13 на месец. Wix.com

uKituKit – е един от най-лесните и достъпни уебсайтове, създаден за уеб сайтове, портфейли и представителство на малък бизнес, базирани на съдържание. Софтуерът разполага с интуитивен WYSIWYG редактор в допълнение към селекция от адаптивни шаблони, интеграция на трети страни и незабавна поддръжка, започваща от $ 4 на месец. uKit.comuKit – е един от най-лесните и достъпни уебсайтове, създаден за уеб сайтове, портфейли и представителство на малък бизнес, базирани на съдържание. Софтуерът разполага с интуитивен WYSIWYG редактор в допълнение към селекция от адаптивни шаблони, интеграция на трети страни и незабавна поддръжка, започваща от $ 4 на месец.

Основното предимство на използването на онлайн строители на уебсайтове е, че можете да получите достъп до тях, когато пожелаете. Потребителят се нуждае само от устройство, свързано към Интернет, и данни, за да влезе. Не е необходимо да изтегляте няколко версии, които да са инсталирани на множество устройства. Всички инструменти за изграждане на уебсайт могат да бъдат достъпни с едно кликване.

Редовното редактиране идва като още едно жизненоважно предимство тук. Това означава, че всички промени се запаметяват автоматично, без да е необходимо да се преиздават всяка възраст през цялото време, след като сте направили някои леки актуализации на съдържанието. Освен това можете да преглеждате тези промени в реално време, което е невъзможно при използване на офлайн строители на уебсайтове.

5. Офлайн строители на уебсайтове

Някои приложения за уеб сгради не изискват интернет връзка. Потребителите могат да изберат софтуер за изтегляне и да го използват, независимо дали има Wi-Fi мрежа или не. Основното предимство на такива платформи е, че можете да работите върху създаването на уебсайт, когато имате нужда, въпреки местоположението. Просто инсталирайте приложението и достъп до функциите му по всяко време.

Ключовият недостатък тук е, че вероятно би трябвало да плащате за няколко версии, в случай че използвате софтуера на множество устройства. В противен случай ще можете да получите достъп до програмата от един компютър, което не е много удобно. Друг недостатък е, че все още ще имате нужда от интернет връзка, за да импортирате вече проектиран шаблон или да го инсталирате на вашия сървър.

Добрата новина е, че има както платени, така и безплатни платформи, които предлагат неограничен достъп до техните функции на нулева цена. Нека разгледаме няколко примера:

Adobe DreamweaverAdobe Dreamweaver – платено приложение, стартирано под банера на Adobe. Инструментът улеснява създаването на динамичен уеб дизайн, въпреки че е доста сложен и скъп. Потребителите без умения за кодиране или уеб дизайн може да са с гръб към стената. Adobe DreamweaverAdobe Dreamweaver – платено приложение, стартирано под банера на Adobe. Инструментът улеснява създаването на динамичен уеб дизайн, въпреки че е доста сложен и скъп. Потребителите без умения за кодиране или уеб дизайн може да са с гръб към стената.

MobiriseMobirise – офлайн софтуер за сваляне, съвместим както с Windows, така и с Mac OS за максимална гъвкавост. Платформата е безплатна за използване и разполага с готови дигитални оформления на магазина в допълнение към отзивчивия уеб дизайн, режим на мобилен преглед и т.н.. MobiriseMobirise – офлайн софтуер за сваляне, съвместим както с Windows, така и с Mac OS за максимална гъвкавост. Платформата е безплатна за използване и разполага с готови дигитални оформления на магазина в допълнение към отзивчивия уеб дизайн, режим на мобилен преглед и т.н..

Лошата новина за всички гореспоменати е, че те не са добри за начинаещи. Те изискват поне някаква изходна крива на обучение или опит с кодиране. Поради тази причина, избирането на онлайн строители на уебсайтове с функция за плъзгане и пускане както и всички функции, включени в пакета, може да са по-добра опция.

6. Допълнителни незадължителни инструменти

Обсъдихме някои задължителни активи, необходими за създаването на уебсайт от нулата. Освен това може да се възползвате от допълнителни инструменти. Те не са задължителни, но все пак могат да направят процеса на разработване много по-бърз и лесен. Ако не ги считам, би било пропуск.

Когато казваме допълнителни инструменти, имаме предвид текстови и графични редактори, които работят със съдържанието на различни формати и видове. Може да се наложи да напишете и съхраните на едно място множество текстове, както и части от изходния код. Винаги е по-добре да ги копирате и поставите, вместо да пишете от нулата всеки път.

Освен това собствениците на уебсайтове трябва да обработват множество изображения и снимки, за да направят проекта си по-привлекателен. Тук графичните редактори са жизненоважни. Те помагат не само да преоразмерявате и изрязвате вашите изображения, но и да ги компресирате, персонализирате, добавяте ефекти, нови слоеве и т.н..

Текстови редактори

Потребителите могат да се възползват от няколко типа текстови редактори. Първата категория включва вече вградени редактори, които се доставят с всяка от операционните системи. Потребителите на Windows може да намерят Notepad вече интегриран в ОС. Mac OS има инсталиран TextEdit, докато Linux се предлага с Kate, LeafPad и някои други.

От една страна е добре да има интегрирани редактори. От друга страна, използването може да е сложно. Например, Notepad е перфектен за съхраняване на части от текст или изходен код. Той обаче няма много инструменти за форматиране или персонализиране.

Тук може да предпочетете пакета на Microsoft Office да е съвместим с всички версии на ОС. Тя включва не само текстови редактори, но и Excel, PowerPoint и някои други страхотни инструменти, които могат да ви бъдат полезни.

Използването на онлайн редактори е друга алтернатива. Те работят по същия начин, както традиционните редактори с единствената разлика: те са достъпни чрез вашия браузър и изискват интернет връзка. Повечето от вас са използвали онлайн пакет, базиран в облак на Google, със същите функции, както в традиционния офис комплект за настолни компютри. Цялата информация се съхранява автоматично в облака с шанс за съвместна работа. Можете да редактирате един и същ документ, презентация на PowerPoint или Excel заедно със съотборниците си от разстояние.

Графични редактори

Както казахме по-рано, графичният редактор не е само за изрязване и изрязване на изображенията. Типът редактор зависи от нуждите на проекта, както и от вашия технически опит. Някои приложения са лесни за използване, докато други изискват известен дизайн.

Отново собствениците на уебсайтове трябва да обмислят финансовите си възможности, тъй като някои софтуер е безплатен, докато други програми са достъпни с абонаментни модели или се предлагат с премиум акаунти, за да получат достъп до всички функции.

Освен това решете как ще използвате редактиране. Ще бъде ли онлайн приложение като Canva? Там можете да използвате готови шаблони за банери, презентации, публикации във Facebook или Instagram или да създадете свой уникален дизайн. Софтуерът изисква проста регистрация в нашия социален акаунт. Безплатен план е достъпен чрез ограничени функции.

Photoshop Elements – вероятно е най-добрият пример за графичен редактор за сваляне. Той идва с богат избор от инструменти за редактиране на слоеве и компресиране на изображения, за работа с многобройни дизайнерски елементи. Мощен редактор не е лесен за начинаещи. Но след като го обработите, редактирането на изображения, преобразуването и оптимизирането им ще бъде парче от тортата.

Долния ред

За да създадете уебсайт, може да ви е необходим набор от активи и инструменти. Някои от инструментите вече са интегрирани във вашата операционна система, докато други изискват допълнително изтегляне или онлайн достъп. Без значение какво сте избрали, списъкът на софтуера, необходим за създаване на сайт, включва операционен компютър с вече инсталираната ОС, надежден уеб браузър, онлайн или изтеглящи се платформи за уеб изграждане, както и текстови и графични редактори.

С толкова много опции в мрежата ще намерите инструмента, който ви е най-подходящ по отношение на техническия опит, съвместимостта на софтуера и бюджетните очаквания.

Създайте уебсайт безплатно

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map