Πώς να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο με WordPress
Το WordPress είναι ένα από τα απλούστερα και ταυτόχρονα λειτουργικά Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου. Πολλοί άπειροι σχεδιαστές ιστοσελίδων προτιμούν αυτήν την πλατφόρμα. Έχοντας εξετάσει το σεμινάριό μας για τη δημιουργία ιστότοπων, θα καταλάβετε ότι αυτή είναι μια πολύ λογική λύση.
Όπως και κάθε άλλο CMS, το WordPress απαιτεί ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων από έναν χρήστη. Για να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε το σύστημα, ένας webmaster θα πρέπει τουλάχιστον να ασχολείται με τη φιλοξενία, να δημιουργεί μια βάση δεδομένων και να μάθει πώς να χρησιμοποιεί το FTP. Αυτό δεν συμβαίνει όταν εγγραφείτε στο σύστημα και καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί ταυτόχρονα. Γι ‘αυτό, ο κύριος βοηθός ενός αρχάριου είναι ο οδηγός που εξηγεί πώς να μην χαθείτε στις ρυθμίσεις του WordPress.
Contents
- 1 1. Επιλογή φιλοξενίας και εγγραφή τομέα
- 2 2. Εγκατάσταση WordPress
- 3 3. Αρχική ρύθμιση
- 4 4. Επιλογή προτύπου
- 5 5. Εγκατάσταση προσθήκης και ρύθμιση του Analytics
- 6 7. Επεξεργασία κώδικα ιστότοπου
- 7 8. Δημιουργία στατικών σελίδων
- 8 9. Δημοσίευση
- 9 10. Μεταφέρετε τον υπάρχοντα ιστότοπό σας στο WordPress
- 10 Συμπέρασμα
1. Επιλογή φιλοξενίας και εγγραφή τομέα
Πριν δημιουργήσετε έναν ιστότοπο με WordPress, θα πρέπει να επιλέξετε τη φιλοξενία στην οποία θα αποθηκευτεί. Οι δωρεάν επιλογές δεν θα λειτουργούν καθόλου εδώ – είτε προσφέρουν περιορισμένο χώρο είτε δεν παρέχουν αξιοπρεπή λειτουργικότητα. Για να ξεκινήσετε ένα blog, τα χαρακτηριστικά ενός ελάχιστου σχεδίου SiteGround ή Μπλε Χοστ η φιλοξενία θα είναι αρκετή. Αυτό το κόστος ξεκινά συνήθως με 3,95 $ ανά μήνα. Εάν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε ετήσια πληρωμή, θα μειώσετε τα έξοδα.
Μερικές πλατφόρμες προσφέρουν ειδικά σχέδια για ιστότοπους WordPress. Συνήθως έρχονται με ένα προεγκατεστημένο CMS, ενώ οι παράμετροι λειτουργίας του διακομιστή είναι βελτιστοποιημένες για τις προδιαγραφές της πλατφόρμας. Ωστόσο, μην περιμένετε θαύματα από αυτά τα σχέδια: δεν υπάρχουν μοναδικά εργαλεία που να ανταποκρίνονται μόνο στις απαιτήσεις του WordPress.
Είναι η βελτιστοποίηση του ιστότοπου που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο, αλλά μπορείτε να το χειριστείτε μόνοι σας. Εάν ένα ειδικό σχέδιο έχει το ίδιο κόστος με την τυπική εικονική φιλοξενία, προχωρήστε για να το αποκτήσετε. Εάν η τιμή είναι πολύ ακριβή, είναι λογικό να προτιμάτε τη γενική προσφορά. Αυτό δεν θα χαλάσει ούτως ή άλλως.
Αμέσως μετά την εγγραφή σας στη φιλοξενία, θα λάβετε ένα email με τα δεδομένα λογαριασμού για να αποκτήσετε πρόσβαση στον πίνακα διαχείρισης. Συνδεθείτε στην κονσόλα για να προχωρήσετε στη δημιουργία ιστότοπου.
Το επόμενο βήμα είναι η εγγραφή τομέα. Πρέπει να δημιουργήστε ένα όνομα τομέα για τον ιστότοπό σας, βεβαιωθείτε ότι είναι διαθέσιμο και πραγματοποιήστε ετήσια πληρωμή για τη χρήση του. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το πώς να πετύχετε με την επιλογή σας:
- Είναι επιθυμητό να προσδιορίσετε το όνομα του ιστότοπού σαςε ή οι επιπτώσεις του στον τομέα.
- Όσο μικρότερο είναι το όνομα, τόσο πιο εύκολο θα είναι για έναν χρήστη να το απομνημονεύσει και να το θυμηθεί.
- Το όνομα τομέα δεν πρέπει να έχει άλλη σημασία ή δυσάρεστο ήχο.
- Η επιλογή της ζώνης τομέα εξαρτάται από το κοινό-στόχο για το οποίο δημιουργείτε έναν ιστότοπο. Οι πιο δημοφιλείς ζώνες τομέα είναι τοπικές, αλλά μερικές φορές είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε εξειδικευμένους τομείς όπως * .shop για ένα κατάστημα ιστού, για παράδειγμα.
Η πλειονότητα των παρόχων φιλοξενίας προσφέρουν επιπλέον δωρεάν επιλογή εγγραφής τομέα. Εάν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, προχωρήστε για να τη χρησιμοποιήσετε – αυτό είναι πολύ βολικό καθώς ένα όνομα τομέα θα επισυνάπτεται αυτόματα στη φιλοξενία σας.
Συμβουλή: Μπορείτε να καταχωρίσετε ένα όνομα τομέα σε άλλες πλατφόρμες, αλλά θα πρέπει να το συνδέσετε μη αυτόματα με τη φιλοξενία, καθορίζοντας τις διευθύνσεις των διακομιστών DNS στις ρυθμίσεις. Οι καταχωρητές συνήθως στέλνουν οδηγίες για το πώς να το κάνουν αυτό στο email που λαμβάνετε μετά την αγορά του τομέα. Για να το καταχωρίσετε, θα χρειαστείτε τα δεδομένα διαβατηρίου σας – είναι αδύνατο να αποκτήσετε ένα όνομα τομέα χωρίς αυτές τις πληροφορίες.
Δείτε επίσης: Αναθεώρηση WordPress.
2. Εγκατάσταση WordPress
Η επικρατούσα ποσότητα παρόχων φιλοξενίας προσφέρει αυτόματη εγκατάσταση δημοφιλούς CMS. Εάν έχετε αγοράσει ένα ειδικό πρόγραμμα για το WordPress, τότε το σύστημα θα είναι άμεσα έτοιμο για εργασία. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, πρέπει να κάνετε ορισμένα ελάχιστα βήματα – βρείτε μια ενότητα με κινητήρες στον πίνακα διαχείρισης και εγκαταστήστε το απαιτούμενο CMS.
Η εγκατάσταση του WordPress ολοκληρώνεται σύμφωνα με το ίδιο σχήμα σε όλους τους παρόχους φιλοξενίας. Υπάρχει συνήθως μια ενότητα “Εγκατάσταση εφαρμογής” στο μενού της κονσόλας. Αμέσως μετά το κάνετε κλικ, αποκτάτε πρόσβαση στη λίστα των πλατφορμών που μπορείτε να ρυθμίσετε αυτόματα στην επιλεγμένη φιλοξενία – το WordPress κατέχει σχεδόν πάντα την πρώτη θέση λόγω της δημοτικότητάς του.
Για να εγκαταστήσετε το σύστημα, πρέπει να επιλέξετε έναν ιστότοπο (από τον τομέα που έχετε ήδη συνδεθεί με το hosting) και πατήστε “Εγκατάσταση WordPress”. Το σύστημα θα εγκατασταθεί από προεπιλογή στον ριζικό κατάλογο ιστότοπου – sitename.com. Εάν πρέπει να το αποθηκεύσετε σε οποιαδήποτε άλλη ενότητα – για παράδειγμα, αυτό με τη διεύθυνση sitename / blog.com, πατήστε “Καθορισμός καταλόγου” και προσθέστε την απαιτούμενη διαδρομή.
Η βάση δεδομένων του ιστότοπου θα δημιουργηθεί μαζί με την εγκατάσταση του συστήματος. Όλα τα απαιτούμενα δεδομένα εξουσιοδότησης θα αποσταλούν στο email που έχετε καθορίσει κατά την εγγραφή σας στη φιλοξενία. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο – απλώς χρησιμοποιήστε το όνομα τομέα για να κάνετε τις αρχικές ρυθμίσεις του WordPress.
Δείτε επίσης: Εναλλακτικές λύσεις WordPress.
Μη αυτόματη εγκατάσταση
Εάν δεν υπάρχει αυτόματη εγκατάσταση στη φιλοξενία σας ή θέλετε να εγκαταστήσετε μόνοι σας το WordPress, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα επίσης. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι:
- Κιτ διανομής WordPress θα χρειαστεί Κατεβάστε από τον επίσημο ιστότοπο CMS.
- Διαχειριστής μεταφόρτωσης αρχείων FTP για να προσθέσετε αρχεία στη φιλοξενία. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Πελάτης FileZilla FTP.
Βήματα για μη αυτόματη εγκατάσταση WordPress:
- Πραγματοποιήστε λήψη του αρχείου με το σύνολο διανομής και αποσυσκευάστε τον στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στον πίνακα διαχείρισης φιλοξενίας, μεταβείτε στην ενότητα με τις βάσεις δεδομένων και δημιουργήστε τη νέα.
- Εκχωρήστε είσοδο και κωδικό πρόσβασης για αυτό και φροντίστε να αποθηκεύσετε αυτά τα δεδομένα όπως θα τα χρειαστείτε, κατά την εγκατάσταση του WordPress. Αφού δημιουργήσατε μια βάση δεδομένων, επιστρέψτε στα αρχεία του συνόλου διανομής που έχετε αποσυσκευάσει στην επιφάνεια εργασίας σας.
- Εύρημα wp-config-sample.php και μετονομάστε το σε wp-config.php.
- Ανοίξτε το αρχείο με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.
- Εύρημα Ενότητα “Παράμετροι MySQL” και καθορίστε τα δεδομένα λογαριασμού της βάσης δεδομένων που μόλις δημιουργήσατε στη φιλοξενία σας. Αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα του σταδίου προετοιμασίας. Τώρα, μπορείτε να προχωρήσετε στην προσθήκη των αρχείων στον διακομιστή.
- Εκτόξευση ο διαχειριστής αρχείων του FileZIlla FTP Client.
- Για να συνδεθείτε στον ιστότοπο, πρέπει να συμπληρώσετε τα πεδία “Host”, “Login” και “Password” στο πάνω μέρος του προγράμματος. Ένας κεντρικός υπολογιστής είναι ένα όνομα τομέα που έχετε επισυνάψει στη φιλοξενία. Η σύνδεση και ο κωδικός πρόσβασης είναι τα δεδομένα που σας αποστέλλονται μέσω email από τον πάροχο φιλοξενίας για να αποκτήσετε πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου.
- Προσδιορίστε αυτά τα δεδομένα και ενεργοποιήστε το κουμπί “Γρήγορη σύνδεση”.
- Θα δείτε τη φιλοξενία αρχείων και φακέλων στο δεξί μέρος του διαχειριστή. Χρειάζεστε κατάλογο public.html. Μπορείτε να το βρείτε στο φάκελο, το όνομα του οποίου είναι παρόμοιο με αυτό του ονόματος τομέα του ιστότοπου.
- Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μεταφέρετε αρχεία WordPress στο public.html – μπορείτε να τα επιλέξετε στο αριστερό παράθυρο του διαχειριστή ή απλά να σύρετε από τον υπολογιστή σας. Η όλη διαδικασία αντιγραφής των αρχείων θα διαρκέσει περίπου 5-10 λεπτά.
Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγκατάστασης, αποκτήστε πρόσβαση στον ιστότοπό σας από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης. Θα δείτε το κύριο παράθυρο ρύθμισης των 5 λεπτών. Καθορίστε το όνομα του ιστότοπου, τη σύνδεση και τον κωδικό πρόσβασης για να αποκτήσετε πρόσβαση στον πίνακα διαχείρισης του WordPress.
Λάβετε υπόψη ότι πρέπει υποχρεωτικά να διαφέρουν από τη φιλοξενία δεδομένων σύνδεσης λογαριασμού. Δημιουργήστε νέα διαπιστευτήρια και αποθηκεύστε τα στο ίδιο αρχείο, όπου έχουν ήδη αποθηκευτεί η σύνδεση και ο κωδικός πρόσβασης της βάσης δεδομένων. Πρέπει να το κάνετε αυτό για να μην χάσετε τα δεδομένα.
Εισαγάγετε το email, στο οποίο το σύστημα θα στείλει τα email για τον διαχειριστή και κλείστε το από την ευρετηρίαση – ο ιστότοπός σας δεν είναι έτοιμος για περιήγηση από τις μηχανές αναζήτησης. Ενεργοποιήστε την ευρετηρίαση αφού ρυθμίσετε τα πάντα και δημοσιεύσετε την πρώτη σας ανάρτηση.
Εάν δεν έχετε προσθέσει στοιχεία σύνδεσης βάσης δεδομένων και κωδικό πρόσβασης στο αρχείο διαμορφώσεων WordPress, θα δείτε ένα άλλο παράθυρο που παρέχει αυτήν την επιλογή πριν από τις ρυθμίσεις 5 λεπτών. Δεν έχει μεγάλη σημασία τι τρόπος μεταφόρτωσης βάσης δεδομένων επιλέγετε. Τέλος πάντων, θα συνδεθεί στον ιστότοπο καθώς δεν θα λειτουργεί καθόλου χωρίς αυτόν.
Η σειρά δημιουργίας βάσης δεδομένων και μη αυτόματης εγκατάστασης WordPress ενδέχεται να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη φιλοξενία. Γενικά, ο πάροχος φιλοξενίας προσφέρει λεπτομερείς οδηγίες, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται καθόλου, καθώς η αυτόματη εγκατάσταση CMS υποστηρίζεται με ένα κλικ. Η μη αυτόματη εγκατάσταση είναι ξεπερασμένη, αλλά είναι χρήσιμο να μπορείτε να ολοκληρώσετε την εργασία για να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.
3. Αρχική ρύθμιση
Βασικά, μπορείτε να δημοσιεύσετε την πρώτη σας ανάρτηση με το WordPress αμέσως μετά την εγκατάσταση του συστήματος, αλλά δύσκολα θα είναι χρήσιμη. Για να λειτουργήσει σωστά ο ιστότοπός σας, πρέπει να ολοκληρώσετε τουλάχιστον μια ελάχιστη ρύθμιση των παραμέτρων του. Μπορείτε να το κάνετε αυτό στην ενότητα “Ρυθμίσεις” του πίνακα διαχείρισης, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές υποκατηγορίες. Ας αναθεωρήσουμε καθένα από αυτά για επιπλέον άνεση, ώστε να μην παραβλέπουμε σημαντικές αποχρώσεις.
Γενικός
Καθορίστε το όνομα και την περιγραφή του ιστότοπού σας. Δώστε τη διεύθυνσή του δύο φορές, προσθέστε email που θα χρησιμοποιήσετε για σκοπούς διαχείρισης. Εδώ θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα ενημερώσεων και εκδηλώσεων ιστότοπων.
Επιλέξτε τη ζώνη ώρας, την ώρα και την ημερομηνία καθώς και τη γλώσσα. Απαγόρευση εγγραφής για οποιονδήποτε χρήστη – δεν υπάρχει καθόλου ανάγκη σε αυτό.
Γραφή
Εδώ μπορείτε να αφήσετε τις τυπικές ρυθμίσεις μορφοποίησης. Εάν θέλετε να δημοσιεύσετε αναρτήσεις μέσω email, προσθέστε τα δεδομένα email σας, τα γράμματα από τα οποία θα σταλούν αυτόματα στη ροή του ιστότοπου. Ωστόσο, είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιλογή και να δημοσιεύσετε αναρτήσεις μέσω του πίνακα διαχείρισης, τουλάχιστον για πρώτη φορά.
Προσθέστε μία ή περισσότερες διευθύνσεις της υπηρεσίας ενημέρωσης – θα ειδοποιήσουν τις μηχανές αναζήτησης για νέες δημοσιεύσεις που δημοσιεύονται στον ιστότοπο. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε την υπηρεσία rpc.pingomatic.com. Καθορίζεται από προεπιλογή, οπότε, αφήστε το στη γραμμή.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Προσδιορίστε τι ακριβώς θα βλέπουν οι χρήστες στην αρχική σελίδα του ιστότοπου: είτε τις τελευταίες δημοσιεύσεις ιστολογίου είτε μια στατική σελίδα. Ρυθμίστε τον αριθμό των αναρτήσεων σε μια σελίδα ιστολογίου, τον αριθμό των στοιχείων που εμφανίζονται στη ροή RSS καθώς και το σχεδιασμό τους: πλήρες κείμενο ή μόνο τη διαφήμιση.
Εάν θέλετε οι μηχανές αναζήτησης να μην ευρετηριάζουν τον ιστότοπο για ορισμένο χρονικό διάστημα, κλείστε τον από την ευρετηρίαση.
Συζήτηση
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τυπικές ρυθμίσεις. Εάν υπάρχει τέτοια ανάγκη, προσθέστε λέξεις-κλειδιά βρίσκοντας ποιες, το σύστημα θα στείλει σχόλια για εποπτεία ή θα τα επισημάνει ως ανεπιθύμητα. Οι παράμετροι που καθορίζονται στην ενότητα “Συζήτηση” θα λειτουργούν μόνο σε περίπτωση που ο ιστότοπος χρησιμοποιεί τυπικά σχόλια WordPress. Εάν συνδέσετε επιπλέον εφαρμογές για σχολιασμό, θα πρέπει να τις ρυθμίσετε ξεχωριστά.
Αρχεία πολυμέσων
Αφήστε τις παραμέτρους από προεπιλογή. Σε παλιές εκδόσεις WordPress, οι παράμετροι φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν σε άρθρα, είχαν ρυθμιστεί σε αυτήν την ενότητα. Ωστόσο, αυτό είναι ήδη ξεπερασμένο.
Μόνιμοι σύνδεσμοι
Επιλέξτε τον τρόπο εμφάνισης των διευθύνσεων των ιστοσελίδων και των δημοσιεύσεών σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε την έννοια «Δημοσίευση τίτλου». Εάν θέλετε ο σύνδεσμος υλικού να καθορίσει την κατηγορία στην οποία θα αναρτηθεί, τότε σημειώστε το σημείο «Προεπιλογή» και εισαγάγετε την /% κατηγορία% /% μετά το όνομα% / κατασκευή.
4. Επιλογή προτύπου
Ο ιστότοπος ορίζει ένα τυπικό πρότυπο από προεπιλογή, αλλά δεν θα λειτουργήσει καλά για εσάς. Μπορείτε να βρείτε ένα άλλο πρότυπο με διαφορετικούς τρόπους:
- Περιηγηθείτε στον επίσημο κατάλογο WordPress. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό απευθείας από τον πίνακα διαχείρισης του νέου ιστότοπου. Υπάρχει μια ενότητα “Θέματα” στην κατηγορία “Εμφάνιση”.
- Εξερευνήστε διάφορους ιστότοπους με πρότυπα που έχουν σχεδιαστεί από τρίτους προγραμματιστές. Θα τα βρείτε εύκολα πληκτρολογώντας τη φράση “λήψη WordPress πρότυπο” στη μηχανή αναζήτησης. Υπάρχουν δωρεάν και πληρωμένες εκδόσεις εκεί. Ο κύριος κίνδυνος αυτής της επιλογής είναι οι πιθανές απειλές ασφαλείας που μπορείτε να αντιμετωπίσετε κατεβάζοντας θέματα από άγνωστους webmaster.
- Παραγγελία προτύπου από επαγγελματίες σχεδιαστές ιστοσελίδων.
Μπορείτε να εγκαταστήσετε το επιλεγμένο πρότυπο με δύο τρόπους, η επιλογή μεταξύ των οποίων εξαρτάται από την πηγή στην οποία βρήκατε. Εάν έχετε βρει το πρότυπο στον επίσημο κατάλογο WordPress από τον πίνακα διαχείρισης, μπορείτε απλώς να το επιλέξετε και να ενεργοποιήσετε το ” Κουμπί “Εγκατάσταση”.
Θα σας προσφερθεί να κάνετε προεπισκόπηση του θέματος πριν από την εγκατάσταση. Αυτό είναι χρήσιμο για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή. Μετά την εγκατάσταση, το θέμα θα εμφανιστεί στη γενική λίστα προτύπων. Για να το πάρετε, απλώς πατήστε το κουμπί “Ενεργοποίηση”.
Εάν έχετε κατεβάσει πρότυπα από εξωτερικούς ιστότοπους ή τα έχετε λάβει από έναν προγραμματιστή ως αρχείο, η διαδικασία εγκατάστασης θα διαφέρει κάπως:
- Υπάρχει ένα κουμπί “Προσθήκη νέου” στον πίνακα διαχείρισης με πρότυπα.
- Ενεργοποιήστε το και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “Λήψη προτύπου” και επιλέξτε το αρχείο. Αμέσως μετά την προσθήκη του αρχείου, πατήστε το κουμπί “Εγκατάσταση”.
Μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε το πρότυπο για να το εμφανίσετε στον ιστότοπο.
Προσαρμογή προτύπου
Ο αριθμός των ρυθμίσεων ενδέχεται να διαφέρει σε σχέση με το πρότυπο, αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύνολο επιλογών σε κάθε θέμα – μπορείτε τουλάχιστον να αλλάξετε το συνδυασμό χρωμάτων και να σχηματίσετε το κύριο μενού ιστότοπου.
Για να ξεκινήσετε την προσαρμογή του προτύπου που έχετε εγκαταστήσει, επιλέξτε την κατηγορία “Εμφάνιση” και πατήστε το κουμπί “Προσαρμογή”.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι:
- Ανεβάστε το λογότυπο, προσθέστε τίτλο και σύντομη περιγραφή, εικονίδιο ιστότοπου για να το εμφανίσετε σε παράθυρα του προγράμματος περιήγησης, σελιδοδείκτες και μηχανές αναζήτησης.
- Επιλέξτε το συνδυασμό χρωμάτων του προτύπου.
- Δημιουργήστε και ρυθμίστε το μενού, προσθέτοντας συνδέσμους σε σελίδες ιστότοπων σε αυτό.
- Προσθέστε widget.
Αυτές είναι οι κύριες ρυθμίσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε πρότυπο. Τα premium θέματα ενδέχεται να έχουν επιπλέον παραμέτρους, όπως αυτές που είναι υπεύθυνες για την οθόνη ολίσθησης, για παράδειγμα, ή ενεργοποίηση / απενεργοποίηση του οπτικού προγράμματος επεξεργασίας.
5. Εγκατάσταση προσθήκης και ρύθμιση του Analytics
Ένας από τους κύριους πειρασμούς της χρήσης του WordPress είναι η ανεξέλεγκτη προσθήκη για την επέκταση της λειτουργικότητας του ιστότοπου. Μην ανησυχείτε, εάν ξαφνικά βρεθείτε στον κατάλογο επεκτάσεων και διαβάζετε την περιγραφή ενός από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Σχεδόν όλοι οι webmaster, που αρχίζουν να χρησιμοποιούν το WordPress, αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση.
Αυτό μπορεί να είναι εντάξει, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Όσο περισσότερα πρόσθετα εγκαθιστάτε, τόσο υψηλότερη θα είναι η φόρτωση του διακομιστή και τόσο χαμηλότερη θα είναι η ταχύτητα φόρτωσης του ιστότοπου. Επιπλέον, ορισμένες επεκτάσεις δεν είναι καθόλου χρήσιμες και προσφέρονται μόνο για διασκέδαση. Ταυτόχρονα, είναι αδύνατο να πάτε χωρίς προσθήκες – υπάρχουν πολλές επεκτάσεις, χωρίς τις οποίες ο ιστότοπός σας δεν θα λειτουργεί σωστά. Η λίστα των πρόσθετων που πρέπει να έχετε περιλαμβάνει:
- Όλα σε ένα πακέτο SEO – για προσθήκη στο μπλοκ με ρυθμίσεις SEO: τίτλος, περιγραφή, λέξεις-κλειδιά.
- Ακίσμετ – για προστασία από ανεπιθύμητο περιεχόμενο στα σχόλια.
- Χάρτες ιστοτόπου Google XML – για να δημιουργήσετε χάρτες ιστότοπου.
- Κλασικό πρόγραμμα επεξεργασίας – αυτός είναι ένας κλασικός επεξεργαστής WordPress, ο οποίος απλοποιεί τη διαδικασία εργασίας με αναρτήσεις.
Κάθε ένα από τα προαναφερθέντα πρόσθετα έχει τις εναλλακτικές λύσεις του – έχουμε καταχωρίσει τις πιο γνωστές επεκτάσεις. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα άλλο πρόσθετο – απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες.
Για να βρείτε και να εγκαταστήσετε τα πρόσθετα πρέπει:
- Προσεγγίστε την αντίστοιχη ενότητα στον πίνακα διαχείρισης.
- Χρησιμοποιώντας την επιλογή αναζήτησης, βρείτε τα απαιτούμενα πρόσθετα.
- Αμέσως μετά το πάτημα του κουμπιού “Εγκατάσταση”, το πρόσθετο θα προστεθεί στη λίστα των εγκατεστημένων επεκτάσεων.
- Για να το ενεργοποιήσετε, πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Ενεργοποίηση».
Εκτός από αυτό, τα πρόσθετα μπορούν να εγκατασταθούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα θέματα – κατεβάζοντας το αρχείο με αρχεία.
Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσετε μετρητές αναλυτικών στοιχείων. Θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την κυκλοφορία ιστότοπων, να παρακολουθείτε την αντίδραση των χρηστών στο περιεχόμενο για να κατανοήσετε την κατεύθυνση, στην οποία θα πρέπει να αναπτύξετε περαιτέρω το έργο.
Ρύθμιση του Google Analytics
Για να προσθέσετε τον μετρητή του Google Analytics, θα πρέπει αρχικά να εγγραφείτε στο σύστημα. Εάν έχετε λογαριασμό Google, χρησιμοποιήστε τον για εξουσιοδότηση. Προσθέστε τον τίτλο και τη διεύθυνση του ιστότοπου, τη θέση στην οποία ανήκει και τη ζώνη ώρας. Εάν η εγγραφή σας είναι επιτυχής, θα λάβετε έναν κωδικό που θα πρέπει να προσθέσετε σε ιστοσελίδες για να αρχίσετε να συλλέγετε τα στατιστικά στοιχεία.
Μπορείτε να προσθέσετε έναν μετρητή με διαφορετικούς τρόπους. Το απλούστερο είναι να εγκαταστήσετε το Google analytics plugin και να εισαγάγετε τον δημιουργημένο κώδικα σε αυτό. Αυτή είναι μια εξαιρετική παραλλαγή για αρχάριους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με αρχεία ιστότοπου που μπορεί να φαίνονται τρομακτικά λόγω της πολυπλοκότητάς τους.
Εάν δεν θέλετε να εγκαταστήσετε άλλη προσθήκη, προσθέστε έναν κωδικό στην κεφαλίδα ή το υποσέλιδο, χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας προτύπων WordPress. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ολοκληρώσετε τα ακόλουθα βήματα:
- Ανοίξτε την ενότητα “Σχεδίαση” στον πίνακα διαχείρισης.
- Επιλέξτε το “Editor”.
- Βρείτε το αρχείο header.php, εάν θέλετε να εγκαταστήσετε έναν μετρητή στο πάνω μέρος κάθε σελίδας ιστότοπου ή στο footer.php, εάν σκοπεύετε να το προσθέσετε στο υποσέλιδο.
Προσοχή: πριν κάνετε τις αλλαγές, δημιουργήστε το αντίγραφο ασφαλείας του αντιγράφου αρχείου. Συνδεθείτε στον ιστότοπο μέσω FTP – έχουμε εξηγήσει πώς να το κάνετε αυτό, όταν περιγράφουμε τη διαδικασία μη αυτόματης εγκατάστασης του WordPress. Πραγματοποιήστε λήψη του αρχείου που σκοπεύετε να επεξεργαστείτε. Εάν το λάθος εμφανιστεί μετά την πραγματοποίηση των τροποποιήσεων, μπορείτε να επαναφέρετε γρήγορα την αρχική διαμόρφωση του αρχείου.
- Εισαγάγετε τον κωδικό στο header.php πριν από την ετικέτα.
- Εισαγάγετε τον κωδικό στο footer.php πριν από την ετικέτα.
Έχοντας προσθέσει έναν μετρητή στον ιστότοπο, βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί χωρίς σφάλματα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα στατιστικά στοιχεία στον προσωπικό λογαριασμό Google Analytics.
Προσοχή: πρέπει να εισάγετε τους μετρητές κάθε φορά που ενημερώνετε ή αλλάζετε το πρότυπο καθώς τα αρχεία του θα αντικατασταθούν.
7. Επεξεργασία κώδικα ιστότοπου
Η προσθήκη μετρητή στον ιστότοπο είναι η απλούστερη εργασία που μπορείτε να κάνετε μέσω επεξεργασίας κώδικα. Έρχεται με όλα τα αρχεία προτύπων που μπορείτε να αλλάξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Με την επεξεργασία διαφορετικών τμημάτων προτύπων, μπορείτε να προσθέσετε και να διαγράψετε τα στοιχεία διεπαφής, να αλλάξετε συνδυασμούς χρωμάτων και θέσεις γραφικών στοιχείων. Για να το κάνετε αυτό, ωστόσο, χρειάζεστε δεξιότητες προγραμματισμού, τουλάχιστον γνώσεις PHP και CSS.
Οι έμπειροι προγραμματιστές ιστού προτείνουν την αλλαγή του κώδικα στο πρόγραμμα επεξεργασίας στον υπολογιστή σας, αντί να χρησιμοποιούν ενσωματωμένα εργαλεία συστήματος. Πριν το κάνετε αυτό, πρέπει να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας αντιγράφου αρχείου. Αυτό θα σας επιτρέψει να επαναφέρετε την αρχική έκδοση του αρχείου, όταν εντοπίζετε κάποιο λάθος. Όσον αφορά τον ενσωματωμένο επεξεργαστή, είναι πιο βολικό να το χρησιμοποιείτε για να κάνετε μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη μετρητών ή widget τρίτων μερών, για παράδειγμα. Για να εφαρμόσετε τις τροποποιήσεις, πρέπει να πατήσετε το κουμπί “Ενημέρωση αρχείου”.
Μετά την αρχική ρύθμιση του ιστότοπου, μπορείτε να προχωρήσετε στην πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία – συμπληρώνοντας τον ιστότοπο με περιεχόμενο.
Είναι δυνατόν να πάτε χωρίς πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα?
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να πάτε χωρίς να χρησιμοποιείτε ενσωματωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα, όταν εργάζεστε στο WordPress Το σύστημα επιτρέπει τη δημιουργία ιστότοπων προσαρμόζοντας τα διαθέσιμα θέματα και προσθήκες. Λάβετε υπόψη ότι, σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διαδικασία ανάπτυξης ιστού λόγω των περιορισμένων επιλογών προσαρμογής ιστότοπου.
Δεν είναι μυστικό ότι ένα από τα αναμφισβήτητα χαρακτηριστικά του WordPress είναι μια ευκαιρία εξωτερικής προσθήκης και ενσωμάτωσης προτύπων, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία μοναδικών και μοναδικών έργων. Διαφορετικά, είναι αδύνατο να εκφράσετε τη δημιουργική σας ελευθερία προς όφελος και να έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Έτσι, εάν δεν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα του WordPress, τότε ποια είναι η αίσθηση της χρήσης αυτού του CMS; Αντ ‘αυτού, συνιστάται ιδιαίτερα μετάβαση από wordpress σε wix ή άλλο εργαλείο δημιουργίας ιστότοπων που θα επιτρέπει την επίτευξη εξαιρετικού αποτελέσματος χωρίς την ανάγκη επεξεργασίας κώδικα.
8. Δημιουργία στατικών σελίδων
Μια στατική σελίδα διαφέρει από άλλες σελίδες από το περιεχόμενο – περιέχει ορισμένες πληροφορίες αντί για μια ροή μετά. Οι ενότητες “Σχετικά με εμάς” ή “Υπηρεσίες” αποτελούν παραδείγματα στατικών σελίδων. Για να αλλάξετε το περιεχόμενο που περιέχουν, πρέπει να επεξεργαστείτε τη σελίδα.
Εκτός από τους επεξεργαστές HTML και κειμένου, οι πρόσφατες εκδόσεις WordPress διαθέτουν επίσης έναν οπτικό επεξεργαστή Gutenberg. Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να εισαγάγετε widget και αρχεία πολυμέσων, να προσθέσετε μπλοκ περιεχομένου και να αλλάξετε τις θέσεις τους. Αντίστοιχα, ένας webmaster έχει πλέον περισσότερες επιλογές για τη δημιουργία διαφόρων στατικών σελίδων.
Το WordPress διαθέτει μια προεπιλεγμένη αρχική σελίδα, η οποία περιέχει τις τελευταίες αναρτήσεις ιστολογίου. Για να προσθέσετε άλλες ενότητες στον ιστότοπο, ανοίξτε την ενότητα “Σελίδες” στον πίνακα διαχείρισης και ενεργοποιήστε το κουμπί “Προσθήκη νέου”.
Καθορίστε τον τίτλο της ιστοσελίδας – θα εμφανιστεί τόσο στην ενότητα όσο και στο μενού ιστότοπου. Γράψτε το κείμενο ή χρησιμοποιήστε το Gutenberg για να προσθέσετε μπλοκ περιεχομένου. Χρησιμοποιώντας τον οπτικό επεξεργαστή, προσαρμόστε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία σε μια σελίδα. Αφού πραγματοποιήσατε τις αλλαγές, πατήστε το κουμπί “Δημοσίευση”.
Βεβαιωθείτε ότι τα μπλοκ που προστέθηκαν στη σελίδα εμφανίζονται σωστά σε όλες τις συσκευές. Εάν υπάρχουν προβλήματα ή απλώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλα στοιχεία, επιλέξτε τη σελίδα στη γενική λίστα και επεξεργαστείτε το περιεχόμενό της.
9. Δημοσίευση
Οι δημοσιεύσεις προστίθενται σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο με τις ιστοσελίδες. Η διαφορά είναι ότι οι δημοσιεύσεις δημοσιεύονται σε μία σελίδα, η οποία είναι η ροή ιστολογίου. Για να δημιουργήσετε μια ανάρτηση, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα επεξεργασίας Gutenberg, αλλά είναι πιο βολικό να το σχεδιάσετε στον κλασικό επεξεργαστή WordPress, το οποίο προστίθεται ως πρόσθετο στις πρόσφατες εκδόσεις του συστήματος.
- Ανοίξτε την ενότητα “Δημοσιεύσεις” και πατήστε το κουμπί “Προσθήκη νέου”. Φτάστε στις ρυθμίσεις ανάρτησης για να επιλέξετε το πρότυπο. Εάν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ασυνήθιστη μορφή, αφήστε τη βασική. Ορισμένα θέματα στα πρότυπα ανάρτησης ενδέχεται να συνοδεύονται από κάρτες, βίντεο και άλλες μορφές.
- Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία θα δημοσιευτεί η ανάρτηση. Εάν δεν υπάρχουν ακόμη κατηγορίες, δημιουργήστε τις απευθείας στο πρόγραμμα επεξεργασίας κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο. Μπορείτε να δημιουργήσετε ενότητες ιστότοπου από τις κατηγορίες, προσθέτοντας συνδέσμους σε αυτές στο κύριο μενού. Αυτό σας επιτρέπει να διαμορφώσετε πολλές σελίδες με θεματικές αναρτήσεις στον ιστότοπο, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες.
- Προσθέστε τον τίτλο της ανάρτησης και εισαγάγετε το κείμενο στον επεξεργαστή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οπτική λειτουργία ή να μορφοποιήσετε μια ανάρτηση χρησιμοποιώντας ετικέτες HTML. Συμπληρώστε τις παραμέτρους SEO για την ανάρτηση: τίτλος, περιγραφή, λέξεις-κλειδιά. Πατήστε το κουμπί “Δημοσίευση” για να στείλετε την ανάρτηση στη ροή ιστολογίου. Όπως και οι ιστοσελίδες, οι δημοσιεύσεις μπορούν να επεξεργαστούν μετά τη δημοσίευση. Για να αποθηκεύσετε τις τροποποιήσεις, θα πρέπει να δημοσιεύσετε ξανά την ανάρτηση.
- Εάν θέλετε η ανάρτηση να εμφανίζεται στη ροή ιστολογίου σε καθορισμένη ώρα, χρησιμοποιήστε την προγραμματισμένη επιλογή δημοσίευσης. Υπάρχει ένας σύνδεσμος “Αλλαγή” κοντά στο κουμπί “Δημοσίευση”. Πατήστε το για να καθορίσετε την ημερομηνία και την ώρα της δημοσίευσης για γενική πρόσβαση.
Ωστόσο, μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ώρα του ιστότοπου που καθορίζεται στις γενικές ρυθμίσεις του WordPress – θα πρέπει να υπάρχει η ίδια ζώνη ώρας στην οποία ζείτε.
10. Μεταφέρετε τον υπάρχοντα ιστότοπό σας στο WordPress
Έχετε ήδη δημιουργήσει έναν ιστότοπο σε άλλη πλατφόρμα; Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταβείτε στο WordPress για να επεκτείνετε τη λειτουργικότητά του και να του δώσετε μια πιο επαγγελματική εμφάνιση σε συνδυασμό με ανώτερο σύνολο χαρακτηριστικών. Δεν είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε αυτό, όπως φαίνεται από την πρώτη ματιά. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο δημοφιλείς μεθόδους μεταφοράς ιστότοπων – πρόσληψη επαγγελματιών και μετεγκατάσταση DIY.
Υπάρχουν επίσης ειδικές υπηρεσίες όπως CMS2CMS, για παράδειγμα, που έχουν δημιουργηθεί λαμβάνοντας υπόψη αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μεταφοράς του ιστότοπού σας σε αυτοματοποιημένη λειτουργία, αλλά η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την ασυμβατότητα των στοιχείων του ιστότοπου ή των απειλών κακόβουλου λογισμικού είναι αρκετά υψηλή σε αυτήν την περίπτωση. Επιπλέον, οι υπηρεσίες μετεγκατάστασης ιστότοπων πληρώνονται κυρίως. Λοιπόν, ποια είναι η αίσθηση της χρήσης τους, εάν δεν είστε ούτε σίγουροι για το αποτέλεσμα?
Πρόσληψη ειδικών στο σχεδιασμό ιστοσελίδων είναι μια πολύ καλύτερη ιδέα, καθώς θα μπορείτε να συμβουλευτείτε αυτούς τους ανθρώπους αργότερα. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μετακινήσετε τον ιστότοπό σας στο WordPress μόνοι σας, ακόμα κι αν είστε αρχάριος και αυτή είναι η πρώτη σας εμπειρία. Θα πρέπει να προσέχετε για τη σωστή επιλογή φιλοξενίας (προτείνει το WordPress Μπλε Χοστ για απλά και πολύπλοκα έργα), όνομα τομέα και μεταφορά περιεχομένου. Το τελευταίο περιλαμβάνει τη μεταφορά όλων των στοιχείων περιεχομένου της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, αρχείων πολυμέσων βίντεο κ.λπ..
Τέλος, θα πρέπει να ρυθμίσετε μόνιμους συνδέσμους και να ελέγξετε εάν ο ιστότοπός σας λειτουργεί καλά σε μια νέα πλατφόρμα. Αυτό απαιτείται για τη διατήρηση της επισκεψιμότητας και των τρεχουσών θέσεων του ιστότοπού σας. Λοιπόν, όλα αυτά αφορούν τη μεταφορά ιστοτόπων DIY. Αυτή είναι μια σύντομη επισκόπηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης ιστότοπου και υπάρχουν πολλές αποχρώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά την εργασία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα σίγουρα αξίζει τον κόπο, καθώς θα έχετε μια τόσο εκπληκτική και χρήσιμη εμπειρία που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο μετά.
Συμπέρασμα
Παρά το γεγονός ότι το WordPress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου μεταξύ των αρχάριων, η δημιουργία του πρώτου ιστότοπου σε αυτό μπορεί να είναι μια περίπλοκη εργασία. Για να λειτουργήσει το έργο καλά, ένας χρήστης θα πρέπει να ασχοληθεί με τη φιλοξενία και τις βάσεις δεδομένων, καθώς και να κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ του διακομιστή, του κινητήρα και της διεπαφής του ιστότοπου. Αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο μακροπρόθεσμα. Η εκμάθηση όλων των δυνατοτήτων του CMS θα διαρκέσει έως και αρκετούς μήνες, απαιτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, τουλάχιστον στο απλό επίπεδο επεξεργασίας CSS.
Εάν χρειάζεστε έναν ιστότοπο αμέσως, τότε το WordPress δεν είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να τον αποκτήσετε χωρίς σοβαρές οικονομικές επενδύσεις. Η χρήση των δημιουργών ιστότοπων είναι μια πιο αποτελεσματική λύση ως έχουν πιο βολικό και εύχρηστο. Δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες για να συνεργαστείτε μαζί τους και δεν χρειάζεται να νοιάζεστε για τη φιλοξενία. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κάτοχος ενός ιστότοπου με έναν δημιουργό ιστότοπων είναι να το γεμίσει με χρήσιμο και ενδιαφέρον περιεχόμενο.
Δημιουργήστε έναν ιστότοπο με WordPress