Website-bouwers 101

Een beginnershandleiding voor websitebouwers. Lees meer over de basisprincipes van websitebouwers, hoe ze werken en of u er een moet gebruiken om uw eigen website te maken.


Een gids voor websitebouwers

Welkom op onze Website Builders 101-pagina. Hier bespreken we alles wat u moet weten over websitebouwers en helpen we u te beslissen of het gebruik ervan geschikt is voor u en uw bedrijf. Als dit de eerste keer is dat u een website maakt, raden we u aan onze volledige videoseriehandleiding te lezen over hoe u zelf een website kunt maken. Hoewel het bouwen van een website tijd kost en veel uitdagingen biedt voor zowel beginners als professionals, is dit artikel bedoeld om u te informeren over de basis van websitebouwers – de grootste troef die beschikbaar is voor diegenen die zelf en zo gemakkelijk mogelijk websites willen bouwen.

Wat is een Website Builder?

Een websitebouwer is een hulpmiddel van onschatbare waarde dat de kracht van webontwikkeling in handen geeft van elke ‘doe-het-zelver’ die zijn eigen website wil bouwen. De sleutel tot hun nut is ze elimineren de noodzaak om te coderen in HTML & CSS om een ​​volledig functionele website te bouwen.

Website-bouwers zorgen voor een meer intuïtief ontwikkelingsproces, met behulp van een visual slepen en neerzetten toolset die comfortabel en vertrouwd aanvoelt voor gebruikers van elk technisch vaardigheidsniveau. Met een websitebouwer kunt u het volgende doen:

 • Wissel afbeeldingen snel in en uit.
 • Bewerk kleurenschema’s, lettertypen en paginalay-outs met een paar simpele klikken
 • Maak uw site vrijwel direct mobielklaar zonder dat u hele pagina’s opnieuw hoeft op te bouwen
 • Gebruik vooraf gemaakte sjablonen om een ​​professioneel ogend ontwerp te krijgen

Naast hun gebruiksgemak en geen behoefte aan code, kunnen websitebouwers ook dienen als allesomvattende oplossingen voor het bouwen, hosten en onderhouden van uw site.

Platforms zoals Wix, Squarespace en Weebly bieden complete pakketten waar alles van domeinregistratie, hosting, technische ondersteuning, eCommerce-oplossingen en e-mailservices allemaal op één plek worden aangeboden. Dit vereenvoudigt niet alleen het proces om een ​​website online te krijgen voor niet-techneuten, maar de totale kosten van hun maandelijkse abonnementen zullen waarschijnlijk vergelijkbaar of aanzienlijk lager zijn dan wanneer u deze services onafhankelijk zou opzetten.

Website Builders zijn een gebruiksvriendelijke, alles-in-één winkel voor het ontwerpen, bouwen, hosten en onderhouden van uw kleine bedrijfswebsite of online winkel – allemaal zonder code te schrijven!

Klik om te tweeten

Wie moet een Website Builder gebruiken?

De kans is groot dat als je dit hier nu leest, je al de perfecte kandidaat bent voor een websitebouwer. Bedrijfseigenaren die de leiding willen nemen over hun online aanwezigheid of die simpelweg de hoge kosten van het inhuren van een ontwikkelaar willen verminderen, zullen veel baat hebben bij het gebruik van deze tools.

Werken met een websitebouwer is een geweldige optie voor iedereen die een blog, online storefront, bestemmingspagina, digitaal portfolio, informatieve site of zo ongeveer elke website met een laag tot middelmatig verkeer wil maken..

Voor veel grotere sites (denk aan Fortune 500) die ambitieuze backend-programmering of enorme e-commercecatalogi vereisen, is het inhuren van een bekwaam ontwikkelingsteam de noodzakelijke manier om te gaan.

Voor beide professionals & Alledaagse gebruikers

De doe-het-zelver voor kleine bedrijven is niet de enige bedoelde gebruiker van populaire website-bouwers. Veel freelance webdesigners en digitale bureaus zullen hun diensten nu afstemmen op websitebouwers als de behoeften of voorkeuren van de klant dit rechtvaardigen. Sommige bureaus hebben zelfs een niche in de markt gecreëerd om uitsluitend binnen deze platforms te werken.

Sommige webontwikkelaars slaan misschien hun neus op voor het idee om een ​​websitebouwer te gebruiken, terwijl anderen de voordelen en noodzaak van het gebruik ervan erkennen. Ik geloof dat het eindproduct het enige is dat telt; het maakt niet uit welke tools werden gebruikt, zolang ze maar integer werden gebruikt. Gaat het gebruik van een sitebouwer de externe werklast helpen verminderen? Of wordt het alleen als snelkoppeling gebruikt? Het in rekening brengen van premium prijzen om nieuwe tekst en sommige foto’s om te zetten in een vooraf gemaakt sjabloon is niet de meest eervolle service voor een klant – om nog maar te zwijgen van het feit dat het waarschijnlijk niets zal doen om het unieke merk van de klant te versterken.

Websitebouwers zijn bij uitstek geschikt als startpunt. Hoewel ze het handigste hulpmiddel in het arsenaal van een webdesigner kunnen zijn, hebben ze nog steeds een vaardige hand en een scherp verstand nodig om hun potentieel te maximaliseren. (Daarover later meer.)

Websitebouwers zijn eenvoudig genoeg te gebruiken voor eigenaren van kleine bedrijven met weinig technische vaardigheden, terwijl ze ook krachtig genoeg zijn voor professionele ontwerpers met jarenlange ervaring.

Klik om te tweeten

De verschillende smaken van websitebouwers

Vroeger (de jaren negentig) moest je, als je een website wilde bouwen, deze zelf coderen, wat resulteerde in een vreselijk rudimentaire pagina met eenvoudige tekst en gruwelijke kleuren. Of u kunt een “expert” inhuren op het nieuwe gebied van webdesign om een ​​iets minder gruwelijke webpagina voor u te bouwen.

Gelukkig zijn websites sindsdien uitgegroeid tot een veel grotere schoonheid en functionaliteit – en dus ook over de tools die ze bouwen. Om elke verwarring weg te nemen, moet worden opgemerkt dat er verschillende soorten bouwers zijn; sommige bedienen bepaalde typen gebruikers en andere zijn inmiddels achterhaald. Hier zijn enkele voorbeelden van wat we bedoelen met een websitebouwer:

De WYSIWYG-editor

WYSIWYG (uitgesproken als “whizzy-wig”) -editors waren een doorbraak op het gebied van webontwikkeling. Afkorting van “What You See Is What You Get”, dit type editor stond ontwerpers toe om websites visueel te bouwen omdat het automatisch de HTML-opmaak onder de motorkap afhandelde.

Hun output was echter wisselvallig (grotendeels een misser). Met de oude versies van de sitebouwer van GoDaddy kon de gemiddelde gebruiker een website opzetten, maar hun beperkte functies en saaie thema’s zien er verouderd en onprofessioneel uit volgens de normen van gisteren. U zult waarschijnlijk merken dat er nog steeds veel websites zijn die de Interwebs achtervolgen door deze aanvankelijke groei van GoDaddy-sites. Laten we hopen dat hun eigenaren dit artikel vinden.

Macromedia’s Dreamweaver (nu een Adobe-product) was op maat gemaakt als een professionele WYSIWYG-editor die het mogelijk maakte om geavanceerde websites te maken zonder te hoeven coderen. Nogmaals, de resultaten zagen er zelden state-of-the-art uit – en, ongetwijfeld, de leercurve die nodig was om de software onder de knie te krijgen, maakte het zelfs nog onhandiger dan alleen maar te leren coderen.

De moderne website-bouwer

De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden van visuele websitemakers met slepen en neerzetten exponentieel gegroeid. Nu kunt u echt een website bouwen zonder een enkele regel code aan te raken. De toonaangevende platforms bieden alles wat u nodig heeft om een ​​website op te zetten, inclusief hosting en domeinregistratie.

Screenshot van een moderne websitebouwerEen screenshot van Wix’s website builder, een moderne en alles-in-één oplossing om zelf een complete website te bouwen.

Hun vooraf ontworpen sjablonen zijn vaak voldoende om aan de eisen van de meeste gebruikers te voldoen. Als je een restauranteigenaar bent, zijn er veel uitstekende sjablonen met restaurantthema’s op Wix. Als je een fotograaf bent, biedt SquareSpace prachtige portfolio-thema’s om mee te werken. Als je enige doel is om producten te verkopen, is er geen betere oplossing dan Shopify.

Wanneer geavanceerde styling nodig is, zullen veel all-inclusive websitebouwers je ook toestaan ​​om de CSS van de pagina aan te passen als je slim genoeg bent – hoewel niet iedereen dit niveau van vrijheid zal toestaan. Afhankelijk van het platform dat u gebruikt, kunnen veel extra plug-ins en apps de functionaliteit van uw site uitbreiden, zoals formulierbouwers, mediaspelers en portals voor leden.

Het is echt mogelijk om websites van professionele kwaliteit te maken met eenvoudig te leren bouwers. Ze zien er prachtig uit en kunnen bijna alles …

De professionele bouwers

Er is nog een type websitebouwer en ze zijn over het algemeen alleen gereserveerd voor de echte professionals of ontwerpexperts. Deze dienen een specifieke niche van freelance webdesigners of middelgrote bureaus die uitblinken in het maken van pixel-perfecte ontwerpen, maar ook – je raadt het al! – willen niet coderen.

Platforms zoals Webydo, Webflow en Adobe Muse zijn op dezelfde manier gestructureerd als de eerder genoemde gebruiksvriendelijkere website-bouwers (en bieden zelfs vergelijkbare prijsmodellen), maar hun ontwerpvrijheden en complexere toolsets zijn beter geschikt voor professionals die waarschijnlijk code zouden kunnen schrijven, maar gewoon niet willen. (Niemand wil code schrijven.)

Als je ervaring hebt met het gebruik van software zoals Adobe Photoshop, is het misschien de moeite waard om deze geavanceerde websitebouwers uit te proberen. Voor de doeleinden van deze gids worden ze echter vrijwel uitgesloten van de discussie.

Hoe zit het met WordPress?

WordPress is het populairste contentmanagementsysteem (CMS) op internet – en ongeveer een derde van alle websites ter wereld wordt hierdoor aangedreven. Het is een beetje een interessant beest omdat, ja, het is technisch gezien een websitebouwer, maar om het aan te passen, moet je waarschijnlijk je handen vuil maken in de code.

Er zijn twee opties bij het volgen van de WordPress-route:

WordPress.com

WordPress.com is een traditionele site builder-service die all-inclusive abonnementen biedt met tools voor paginaontwerp, webhosting, domeinregistratie, sjablonen en andere extra functies. Hun maandelijkse abonnementen zijn redelijk geprijsd en passen bij bedrijven van elke omvang.

Hoewel er inherent niet veel mis is met het gebruik van WordPress.com als uw favoriete websitebouwer, kunt u beter een van de drie belangrijkste hierboven gebruiken om hetzelfde te bereiken. Om de echte kracht van WordPress te benutten, moet je WordPress.org nastreven …

WordPress.org & Page Builder-plug-ins

WordPress.org is een heel ander monster. Deze open source software is gratis te downloaden en te gebruiken om websites te bouwen. Je staat hier echter vrijwel alleen. U moet uw eigen domein en hosting instellen en alle aanpassingen zelf uitvoeren. Er is ook geen technische ondersteuning – maar gelukkig is er altijd een enorme online community om te helpen.

Wanneer u een site met WordPress bouwt, heeft u een enorme bron aan thema’s tot uw beschikking om te helpen bij het ontwerp en de lay-out; het is echter niet te omzeilen dat je, om het uiterlijk en de functionaliteit van die thema’s aan te passen, met code moet gaan rotzooien.

Gelukkig komen daar verschillende plug-ins voor paginabuilder binnen. Plug-ins zijn add-ons die de functionaliteit van WordPress-thema’s uitbreiden, die meestal worden geïnstalleerd om iets te bereiken dat tientallen uren coderen anders zou vereisen. Paginabuilder-plug-ins bieden dezelfde slepen-en-neerzetten-interfaces en gebruiksgemak die services zoals SquareSpace en Wix bieden, maar met het vrijheidsniveau dat WordPress toestaat.

Beaver Builder, Divi Builder, Elementor, en Visuele componist zijn premium plug-ins (vaak voor een eenmalige vergoeding) die verbluffende websites kunnen maken zonder code te schrijven. Houd er rekening mee dat hun belangrijkste doel is om het ontwerpproces te vereenvoudigen, en ze bieden mogelijk niet op zichzelf dezelfde functieset aan als alles-in-één oplossingen zoals Wix, maar dat is waar extra WordPress-plug-ins in het spel komen..

Hoewel WordPress een steilere leercurve vereist om te beheersen, is de vrijheid en het niveau van controle ongeëvenaard. U kunt letterlijk elk type website maken binnen dit krachtige systeem, en met behulp van de juiste plug-in is het nu veel gemakkelijker om dit te doen.

SNELLE SAMENVATTING: Platforms zoals Wix, Weebly en Squarespace zijn all-inclusive oplossingen die het meest geschikt zijn voor consumenten. Webydo, Webflow en Adobe Muse zijn geavanceerdere platforms die beter geschikt zijn voor ontwerpprofessionals. WordPress.org is de krachtigste optie, maar vereist geavanceerde kennis van codering, maar met plug-ins voor paginabuilder wordt het ontwerpproces vereenvoudigd..

De voors & Nadelen van het gebruik van een Website Builder

Alle genoemde websitebouwers zijn technisch geavanceerde platforms die het webontwerpproces een eenvoud en controle bieden die vijf jaar geleden gewoon niet mogelijk waren geweest. Hoewel de voordelen voor de hand lijken te liggen, zijn er nog een paar tekortkomingen waar u rekening mee moet houden wanneer u er een gebruikt om uw website te bouwen. Hier volgt een overzicht van enkele voor- en nadelen van websitebouwers.

Voordelen van het gebruik van een Website Builder

 • Makkelijk te gebruiken – Website-builders zijn de beste oplossing voor beginners met weinig technische knowhow. Er is nog steeds een kleine leercurve bij betrokken, maar onze gratis online cursus zal u helpen om u te oriënteren en snel uw eerste site te bouwen.
 • Geen code – Had ik al gezegd dat er geen code is? Dat is het hele punt!
 • Betaalbaar – Veel platforms bieden je alles wat je nodig hebt voor minder dan $ 15 / maand. In vergelijking met de duizenden dollars die u zou kunnen besteden aan het inhuren van een professionele webdesigner, kijkt u naar een echt koopje!
 • Ondersteuning wanneer je die nodig hebt – Inbegrepen in uw maandabonnement is handige e-mailondersteuning als u ooit verdwaalt.
 • Aanpasbare ontwerpen – Hoewel u mogelijk kant-en-klare sjablonen deelt met andere bedrijven in uw branche die dezelfde websitebouwer gebruiken, bieden veel platforms tegenwoordig geavanceerde aanpassingen voor gebruikers die verstand hebben van ontwerp.
 • Responsieve ontwerpen die geschikt zijn voor mobiele apparaten – Responsief ontwerp is de norm op het moderne web en het zal moeilijk zijn om een ​​gerenommeerde websitebouwer te vinden die geen sjablonen voor mobiele apparaten gebruikt. Dit bespaart u veel tijd!
 • Schoon & SEO vriendelijke opmaak – De HTML-opmaak van uw site speelt een belangrijke factor in de positie van zoekmachines. Sitebouwers die het voor gebruikers gemakkelijk maken om trefwoorden, metatags en beschrijvingen op elke pagina op te nemen, zullen meer SEO-vriendelijke opmaak opleveren.

Nadelen van het gebruik van een Website Builder

 • Beperkte functionaliteit – Functionaliteit kan beperkt zijn tot wat uw websitebouwer biedt. Websitebouwers zijn doorgaans niet de beste keuze voor websites die unieke functies of geavanceerde back-endfunctionaliteit vereisen. Je moet een webontwikkelaar inhuren om dat soort dingen te doen, wat ons naar het volgende punt brengt …
 • Code – Had ik al gezegd dat er geen code is? Oeps … Hoewel het waar is dat bijna alles kan worden bereikt zonder code te schrijven, is het vaak best handig om op zijn minst een praktische kennis van HTML te hebben & CSS om de esthetiek van een sjabloon aan uw wensen aan te passen. JavaScript is ook handig wanneer het nodig is om de functionaliteit van een site uit te breiden.
 • Het overzetten van uw site kan problematisch zijn – Websitebouwers gebruiken vaak hun eigen specifieke systeem en overschakelen naar een nieuw systeem kan lastig zijn. Mogelijk moet u de site zelfs helemaal opnieuw maken. Wix biedt bijvoorbeeld geen exportfunctie, dus je zit vrijwel vast als je ze ooit wilt verlaten.
 • Kosten – Hoewel websitebouwers zeker minder kosten dan het inhuren van een goede webdesigner, zijn niet alle diensten die ze aanbieden gratis en kan de eindafrekening als een verrassing komen. Heel wat websitebouwers adverteren een gratis abonnement, maar ze worden meestal geladen met advertenties en beperkte functionaliteit, zoals het niet toestaan ​​dat u uw eigen domeinnaam gebruikt. Maar als de service geweldig is en u tijd vrijmaakt om uw bedrijf te runnen, probeer dan het extra geld te zien als een investering in plaats van als een kostenpost.
 • Bezorgdheid over eigendom – Als u de afbeeldingen en items van de bouwer gebruikt, kunt u ze waarschijnlijk niet naar uw computer kopiëren of ergens anders publiceren. U moet echter wettelijk het recht hebben om te doen wat u maar wilt met elk stuk inhoud dat u zelf maakt en uploadt. Het is erg belangrijk dat u de gebruikersvoorwaarden met betrekking tot intellectueel eigendom van de inhoud van uw website controleert voordat u zich committeert aan een website builder-bedrijf.

Tips voor beginners van Website Builder

Websitebouwers, hoe prachtig ze ook zijn, mogen niet worden gezien als een magische oplossing die al het werk voor u doet. Hoewel er een algemene overtuiging lijkt te zijn dat u binnen enkele minuten een volwaardige website kunt hebben, is het vermeldenswaard dat dit type resultaat hoogst onwaarschijnlijk is en uw bedrijf zeker niet goed van pas zal komen. Goede websites kosten tijd, zorgvuldige planning en veel koestering als u resultaten voor uw bedrijf verwacht.

Slechts 2% van de website-doe-het-zelvers slaagt er daadwerkelijk in om hun website op een domein te publiceren.

Klik om te tweeten

Een infographic door Webydo onthult een ontnuchterende statistiek dat slechts 2% van de doe-het-zelvers van websites hun website daadwerkelijk op een domein publiceert. Dit suggereert dat veel ondernemers beginnen met slimme ideeën en goede bedoelingen, maar raken onderweg ontmoedigd door de uitdagingen van webdesign.

Geef niet op. Een website maken is geen sinecure – zelfs niet met behulp van een websitebouwer – maar met voldoende vastberadenheid kun je uiteindelijk absoluut slagen. Om u op deze reis aan te moedigen, volgen hier enkele nuttige hoogtepunten om te overwegen bij het bouwen van uw eerste website.

 • Begin met het leren van de basis van webdesign. Door de basisprincipes te begrijpen, vermindert u de eerste paniek die u zou kunnen voelen wanneer u voor het eerst een websitebouwer opent.
 • Als de eindeloze opties van kleurenpaletten en lettertypen je een draaiend hoofd geven – of erger nog, als je aan het mixen en matchen bent zonder echt te weten wat je doet – neem dan de tijd om te leren over kleur, typografie en het koppelen van lettertypen.
 • Door de juiste gebruikerservaring op uw site te plannen, zorgt u ervoor dat deze die altijd belangrijke conversies voor uw bedrijf genereert. Je bouwt tenslotte niet alleen een website om esthetische redenen.
 • Als u merkt dat webdesign gewoon niet uw sterkste kant is, of als u met ambitieus maatwerk boven uw hoofd komt te staan, dan is het inhuren van een professional echt de slimste oplossing. Als u een ontwikkelaar aan boord neemt om alleen met kleine aanpassingen om te gaan, zullen de kosten de bank niet helemaal kapot maken – en de tijd en frustratie die u bespaart, is uiteindelijk absoluut de moeite waard.

Conclusie

U zou inmiddels een goed idee moeten hebben of het gebruik van een websitebouwer de juiste oplossing voor u is. Als dat zo is, neem dan de volgende stap en vergelijk websitebouwers om de beste keuze te maken voor uw kleine bedrijf. Als u liever een professional inhuurt om u nu te helpen, hebben we ook deze handige lijst met plaatsen om bekwame webdesigners te vinden.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map