Hvorfor bruke et innholdsleveringsnettverk (CDN)?

En guide til innholdsleveringsnettverk (CDN-er) – Hva de er, hvordan de fungerer og hvorfor nettstedet ditt trenger en for å laste raskt & effektivt.


Veileder for innholdsleveringsnettverk

Se for deg å surfe på nettet … der hver webside lastet øyeblikkelig seerens nettleser ba om det, med ikke et eneste millisekund ventetid. Selv om dette ikke er mulig ennå, dukker det opp teknologier som hjelper oss å komme noen få skritt nærmere. EN innholdsleveringsnettverk, eller CDN kort sagt, er et av disse trinnene for å nå dette målet. I denne artikkelen skal jeg forklare hva en CDN er, hvordan en CDN-modell sammenligner med den tradisjonelle webhotellmodellen, diskutere fordeler og ulemper ved å bruke en CDN på nettstedet ditt, og så til slutt, vise deg hvordan du får startet hjemmesiden din med en CDN.

En CDN er et system med webservere geografisk spredt over hele verden som brukes til å tjene nettstedets innhold mer effektivt for sluttbrukere.

Klikk for å Tweet

Hvordan fungerer et CDN?

En CDN har potensial til å redusere lastetiden på nettstedet ditt betydelig. I hovedsak er det et system med webservere geografisk spredt over hele verden som brukes til å tjene nettstedets innhold mer effektivt for sluttbrukere. Når en bruker laster inn innholdet på nettstedet ditt, vil den mest effektive serveren (dvs. serveren som er nærmest brukeren) tjene innholdet. Dette hjelper deg med å forbedre lastetidene for nettstedets innhold betydelig. En pull-CDN (den mest populære CDN-typen) vil lese filene dine fra deres opprinnelige lagringsplass hos din nåværende webhotellleverandør og deretter hurtigbufrere dem på servere over hele verden (se nedenfor) for å gjøre nettstedet ditt lastet raskere.

Grunnleggende diagram over hvordan et CDN fungerer.

Tradisjonell webhotell uten CDN

Med den tradisjonelle webhotellmodellen blir alle nettstedets filer (HTML, CSS, bilder osv.) Vert fra ett sted i verden – i utgangspunktet hvor datacenterset til webhotellleverandøren din befinner seg. Når sluttbrukere får tilgang til nettstedet ditt, blir nettstedets innhold alltid hentet fra dette ene stedet. Det viktigste poenget å merke seg her er at denne modellen serverer alle filene dine fra ett sted i verden. På grunn av dette er det flere negative implikasjoner:

Hastighetene reduseres over avstanden

La oss si at datasenterleverandøren din er lokalisert i Texas. Hver gang en bruker ønsker å laste inn nettstedet ditt, vil en forespørsel bli sendt til datasenteret i Texas. Overføringshastigheter har en tendens til å redusere jo lenger brukeren befinner seg geografisk fra serveren din, siden filene trenger å reise lenger. Jo lenger en bruker befinner seg fra datasenteret, desto lengre tid tar nettstedet ditt å laste. Fortsetter du med eksemplet, vil en nettstedbruker i Texas kunne laste nettstedet ditt raskere enn en bruker i Kina, på grunn av nærhet til datasenteret.

Begrensede overføringspriser

Vurder en situasjon der flere brukere prøver å laste inn nettstedet ditt samtidig. Akkurat som din personlige datamaskin har begrensninger for hvor raskt filer kan overføres over nettverket (gjennomstrømningshastighet), har servere også begrensninger for hvor raskt de kan overføre filer. Er det nåværende webhotellet forberedt på en slik økning i trafikken? Vurder spesielt delte hostingløsninger der overføringshastigheter ikke er spesifisert. I disse og andre miljøer kan overføringshastigheten være ganske begrenset, noe som kan resultere i en merkbar ytelseseffekt når det er kraftig økning i trafikken til nettstedet ditt. Av disse grunnene kan en økning i trafikken øke nettstedets lastetid, ettersom innholdet på nettstedet blir sendt til alle sluttbrukere samtidig.

Positive implikasjoner av en CDN Hosting Model

Med en CDN-modell kan vi overvinne de negative implikasjonene av den tradisjonelle webhotellmodellen. Det skaper flere positive implikasjoner som:

Laster inn innhold fra flere steder for å få fart på nettstedet ditt

Husk at jo lenger brukeren befinner seg fra datasenteret til leverandøren din, desto lengre tid vil det ta nettstedet ditt å laste, siden filer må overføres over en lengre avstand. En CDN vil tjene innhold fra en kantserver som er nærmest eller mest effektive for hver enkelt sluttbruker, basert på hvor de befinner seg i verden. Hvis noen i Kina for eksempel skulle laste inn nettstedet ditt, kan CDN automatisk laste inn en kopi av nettstedets innhold fra en server i Kina. Hvis noen skulle få tilgang til nettstedet ditt fra England, kan en server i England brukes i stedet for å laste inn nettstedet ditt til den spesifikke brukeren. CDN bestemmer automatisk hvilken server som er det mest effektive valget for hver sluttbruker.

Diagram over en tradisjonell vertsmodell kontra en CDN-modell.

Spredt overføring av filer for å håndtere mer trafikk

Som nevnt tidligere, inneholder servere begrensninger for hvor mye data som kan overføres gjennom dem samtidig. Et CDN hjelper til med å forbedre nettstedet ditt lastetid når flere brukere prøver å få tilgang til det samtidig. Gitt arten av hvordan CDN fungerer, vil sannsynligvis samtidig forespørsler til nettstedet ditt bli håndtert av flere servere i flere områder over hele verden, avhengig av hvor forespørslene kommer fra. På denne måten blir ikke en bestemt server oversvømmet av alle forespørsler fra brukere. CDN-leverandører vil også implementere andre prosedyrer for å sikre at filene dine lastes effektivt til og med midt i en økning i trafikken.

DDoS Begrensning og beskyttelse

Et DDoS-angrep er når serveren din er oversvømmet med uekte forespørsler på nettstedet ditt, med det formål å krasje nettstedet ditt eller forårsake økte båndbreddeavgifter på grunn av overdreven overføring. Din CDN-leverandør vil sannsynligvis tilby mekanismer for deteksjon og avbøtning av DDoS, som vil bidra til å forbedre nettstedets ytelse og oppetid midt i et DDoS-angrep.

Hva er ulempene ved å bruke en CDN?

CDN-er er vanligvis betal-per-bruk

CDN-leverandører belaster ofte basert på hvor mye innhold du overfører. På grunn av dette varierer de månedlige kostnadene fra måned til måned. Din nåværende webhotellleverandør kan allerede inneholde et visst antall månedlige overføringer som en del av din nåværende hosting-pakke; Derfor må du vurdere om tilleggskostnadene for CDN er levedyktige for virksomhetens online tilstedeværelse. Merk at “push CDN” -leverandører ofte også betaler for lagringsplass (se nedenfor).

For å hjelpe deg med å forstå hva det vil koste deg å gå over til skyen, kan du vurdere følgende scenario. Si at nettstedstørrelsen er 1 MB i størrelse, og at CDN-leverandøren belaster deg $ 0,085 / GB av overføring. Kostnaden for 10.000 brukere som får tilgang til hele nettstedet ditt vil være: ((1/1024) × 10.000) ÷ 0,085 = 114 cent, eller 1,14 dollar per 10 000 forespørsler.

Som du ser er dette ikke en skandaløs kostnad. Imidlertid leser de fleste CDN-tilbud filene dine fra deres lagringsplass hos din nåværende hostingleverandør, noe som er en ekstra kostnad. Denne opprinnelsesserveren kan være et fillagringssystem som Amazon S3, eller det kan være din nåværende hostingleverandør. Hvis nettstedet ditt inneholder dynamisk innhold, må du fremdeles opprettholde en hostingløsning som kan behandle disse filtypene.

Siden CDN-løsninger ofte er betal-per-bruk, kan et DDoS-angrep være økonomisk ugunstig – den drastiske økningen i filoverføringer forårsaket av denne typen angrep vil føre til økte kostnader for bedriften din. CDN-leverandører jobber imidlertid med å oppdage og avbøte denne typen angrep, som diskutert tidligere.

De krever tilleggskonfigurasjon for effektivt å endre buffertinnhold

Husk at en CDN fungerer ved å lagre kopier av nettstedets innhold over hele verden. Imidlertid inkluderer de fleste nettsteder noe innhold som endres avhengig av den spesifikke brukeren som får tilgang til nettstedet eller andre kriterier (velkomstmeldinger for en bestemt bruker, handlekurver, etc.). Denne typen innhold er ikke så triviell å cache over hele verden, siden den kontinuerlig oppdaterer per forespørsel. Streaming av filer er en annen form for innhold som krever spesiell oppmerksomhet for å bli brukt i CDN. Se nedenfor for flere detaljer.

Andre hensyn til CDN

Forfrisker filbufferen når du oppdaterer filene dine

Når du trenger å oppdatere en av filene dine ved hjelp av en pull CDN, må alle lagrede kopier over hele verden også være utløpt, slik at de blir oppdatert på neste forespørsel. For at dette skal skje, kan det hende du må vente til standard utløpstid (som varierer fra leverandør) eller tvinge hurtigbufrede filer til å bli ugyldig umiddelbart. Selv om oppdatering av filene dine kan innebære dette ekstra trinnet, vil de statiske filene på nettstedet ditt sannsynligvis ikke bli oppdatert for ofte.

Sørg for tilstrekkelig utløpstid for filer med lite tilgang

“Trekk CDN” -løsninger inneholder ikke nødvendigvis en kopi av filene dine på hver kantserver til enhver tid – dette vil bli diskutert mer detaljert nedenfor. Hvis det ikke allerede er en hurtigbufret versjon av en fil, må filen trekkes fra originalserveren. Dette er mer et problem for større filer som for eksempel videoer, siden ytelsen av lasting av disse filtypene fra originalserveren kan merkes ganske betydelig. Noen løsninger på dette problemet er å øke utløpstiden for den hurtigbufrede filen (hvis mulig), slik at filen ikke trenger å bli oppdatert fra originalserveren så ofte, eller å lagre store filer på en “push CDN” -løsning (se under).

Statisk kontra dynamisk innhold

Nettsteder inneholder to primære typer data – statisk innhold og dynamisk innhold. Det meste av innholdet du ser på et nettsted (dvs. utseendet og følelsen, bildene, videoene, CSS og JavaScript-filer osv.) Er ofte statisk innhold. Statisk innhold endres aldri (med mindre du laster opp kildefilen på nytt). For eksempel vil ikke selskapets logo endres i utseende, uansett hvem som besøker nettstedet ditt eller hvor mange ganger du laster siden på nytt.. Dynamisk innhold endres avhengig av hvem som ber om dataene eller andre kriterier. Når John for eksempel logger seg på bankkontoen, ser han saldoen. Når David logger inn, er imidlertid ikke saldoen det samme som Joe ser. Som et annet eksempel, etter å ha logget deg på WordPress-oversikten, vil du se en melding som “Howdy, John!”. Dette anses også som dynamisk innhold, siden det endres avhengig av hvem som er logget inn. Innhold som endres avhengig av bruker eller andre kriterier, anses som dynamisk innhold.

Hvordan håndterer en CDN statisk, dynamisk og streaminginnhold?

På dette tidspunktet kommer vi til et viktig spørsmål: “Hva slags filer kan jeg lagre på CDN?” Siden statiske filer har en tendens til å forbli de samme til enhver tid uansett hvem som laster inn nettstedet ditt, er de godt egnet til å bufres over hele verden via en CDN, siden filene oppdateres sjelden. Når det gjelder dynamisk innhold (dvs. en handlekurv), er det ofte ikke en eneste fil som kan bufres over hele verden, siden den ofte endres for hver bruker eller andre kriterier. Imidlertid implementerer CDN-leverandører løsninger for å forbedre effektiviteten til å laste inn dynamisk innhold, for eksempel å finne den raskeste ruten mellom brukeren og hosting-serveren. Mange CDN-leverandører har også implementert løsninger for å streame både live og on-demand medier via en CDN.

Hvordan kommer jeg i gang med å bruke et CDN?

På dette tidspunktet tenker du sannsynligvis: “Jeg er overbevist om at nettstedet til virksomheten min trenger et CDN! Hvordan går jeg over? ” Svaret avhenger av hvilken type CDN-løsning du bruker. Noen webhotellleverandører tilbyr et alternativ for å enkelt aktivere CDN via kontrollpanelet. Andre oppsett krever noen ekstra trinn.

Legg til et CDN-lag på hele nettstedet

Dette alternativet er det enkleste å konfigurere for eiere av små bedrifter. Hver forespørsel fra brukere om å få tilgang til innholdet på nettstedet ditt, blir først filtrert gjennom et system som administreres av en CDN-leverandør. Statisk innhold lastes fra CDN, mens dynamisk innhold lastes direkte fra din eksisterende server (eller en teknikk kan brukes til å forbedre lastetiden for dynamisk innhold, som diskutert tidligere). Et pull-CDN vil faktisk bli implementert bak kulissene for å distribuere filer via CDN. CloudFlare er et slikt selskap som tilbyr denne typen CDN-løsninger. Noen selskaper som CloudFlare vil også gi andre forbedringer for nettstedets ytelse utover CDN alene.

oppsett: Hovedtrinnet med å sette opp denne typen CDN-system er å oppdatere nettstedets DNS-poster for å peke på CDN-laget. CDN-laget vil deretter rute forespørsler til originalserveren etter behov. Du må fortsatt beholde den gjeldende hostingløsningen for at CDN kan hente filer fra den.

Trekk CDN

Dette CDN-oppsettet fungerer ved å trekke filer fra en opprinnelsesserver for å cache dem over hele verden etter behov. Første gang en bruker ber om en fil (dvs. en ny eller utgått fil), må CDN-serveren lese filen fra din opprinnelsesserver (dvs. din nåværende vertsleverandør). Kantserveren lagrer deretter en hurtigbufret versjon av filen. Fremtidige forespørsler til filen kommer direkte fra kantserveren (i stedet for å bli trukket fra originalserveren), til filen går ut. Etter utløpet vil filen nok en gang bli oppdatert fra originalserveren og bufret.

oppsett: Du angir plasseringen av filene dine på originalserveren som skal distribueres på CDN. CDN vil deretter trekke filene fra originalserveren etter behov. Du må også enten oppdatere koblingene til filene på nettstedet ditt til CDNs endepunkt, eller oppdatere DNS-innstillingene dine for å peke på CDN.

Trykk på CDN

En push-CDN lar brukere laste opp filene sine til selve CDN, og filene blir deretter umiddelbart distribuert til kanten-serverne når de er lastet opp. Filene dine er allerede lagret på hver kantserver, uten at de trenger å bli trukket fra en opprinnelsesserver. Dette er et mindre vanlig alternativ; Imidlertid er det fordelaktig å distribuere store mediefiler, siden en kopi av mediet alltid vil bli lagret på kanten servere.

oppsett: Last opp filene dine til CDN-leverandøren. Du må også enten oppdatere koblingene til filene på nettstedet ditt til CDNs endepunkt, eller oppdatere DNS-innstillingene dine for å peke på CDN.

Bør jeg forlate nettleverandøren min?

Nei. Selv etter at du har kjøpt en CDN-løsning, trenger du vanligvis å være hos en webhotellleverandør. Husk at en CDN brukes til å cache innhold; Hvis nettstedet ditt inneholder dynamisk innhold, må du fremdeles beholde den nåværende hostingløsningen for å behandle dette innholdet.

Konklusjon

CDN-er er en levedyktig løsning for å forbedre effektiviteten til nettstedet ditt ved å redusere tiden som kreves for å overføre filer til brukere. Dette tjener til å øke kundebeholdningen på nettstedet ditt, og muligens til og med forbedre søkeresultatrangeringene. CDN-er vil også redusere belastningen på filforespørsler på det nåværende vertsoppsettet, noe som kan hjelpe med å håndtere store trafikkmengder. Imidlertid kommer CDN ofte til en økt kostnad. Nettstedet ditt fortjener ytelsesforbedringen som en CDN kan tilby, men fordelene må oppveie de potensielle kostnadene og andre avveininger.

Har du brukt et CDN på nettstedet ditt? Gi oss beskjed i kommentarene nedenfor hva du synes om CDN-er!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map