Водич за почетнике о Гоогле-овом алгоритму пингвина

Све што треба да знате о Гоогле Пенгуину и зашто је Пенгуин толико важан за оптимизацију претраживача.


Водич за Гоогле-ов Пенгуин алгоритам

„Пингвин“ није реч која се обично повезује са страхом и анксиозношћу – на крају крајева, шта је лепше од пингвина? Осим ако, наравно, не говорите о оптимизацији претраживача (СЕО). У СЕО-у, реч „Пингвин“ често људе чини нелагодним.

То је зато што је код СЕО „Пенгуин“ алгоритам Гоогле-а. Први пут објављен у априлу 2012. године, Пенгуин је дизајниран да казни сајтове коришћењем шеме манипулативних веза да вештачки напуне своје листе претраге.

Пенгуин је сјајан и компликован догађај у историји интернета. Због тога сам овде Дестиловаћу компликоване ствари у нешто лако разумљиво. Упознаћу вас са зашто је Пингвин потребан и какав је ефекат имао на интернету уопште.

Зашто је Гоогле створио пингвина

Да бисте схватили зашто је Гоогле створио Пенгуин, морате мало знати о њиховој непрекидној борби против нежељене поште. А чињеница да Гоогле није увек победио.

Пре свега, (скоро) нико заиста не ужива у спам-у. Међутим, нежељена пошта постала је популарна јер функционише. Веза нежељене поште је широко дефинисана као стварање мноштва веза – стотине или хиљаде – на другим веб локацијама у циљу манипулације алгоритам претраживача, који користе везе као сигнал поверења и ауторитета. Те везе нису намењене људима, већ само претраживачима. Они су лошег квалитета и изгледају нежељено за људско око.

Нажалост, у 2012. години нежељена пошта заправо је побољшала рангирање веб локација у Гоогле-овим резултатима претраге. Тако су људи природно започели спам-ове везе како би или напредовали од својих конкурената или барем били у току.

Чињеница да је нежељена пошта радила тако добро да је тешко одољети скакању по опсегу нежељене поште. Мање опрезни чланови СЕО индустрије употребљавали су све врсте нежељене тактике, од везања ка везама до коментара на блогу до стварања читавих мрежа веб локација чија је једина сврха била стварање линкова назад до веб локација клијента.

На крају Гоогле-а неважне странице се појављују на популарним кључним речима, гурајући странице производа изнад информација за које би корисници могли бити корисни. То се лоше одразило на Гооглеу, послуживши резултате који нису пружали вредност људима који користе свој претраживач.

Ова безобразна манипулација њиховим резултатима повукла је Гоогле у ћошак. Афтералл, ово је била егзистенцијална претња њиховом послу – представљала је компромитовање њиховог основног производа. Већина Гоогле-ових прихода остварује се претрагом, а лоши резултати претраге доводе у опасност њихову компанију.

Ово је била тешка ситуација за Гоогле. Да се ​​ривалски претраживач подигао у ово доба нежељене поште, можда бисмо имали још један глагол за претраживање на интернету.

Наравно, Гоогле се борио против таквог понашања од свог оснивања, скоро деценију у том тренутку. Они су отишли ​​након скривених веза и напуњених кључним речима од 2003. године, попут раних ажурирања Цассандра и Флорида. Извели су их Јаггер у 2005. за бављење тактикама попут плаћених и реципрочних веза. Гоогле непрестано прилагођава њихов алгоритам претраживања, постављајући им поглед на сваки проблем који је у том тренутку најнапреднији.

У 2012. години није било проблема са Гооглеом већег од нежељене поште. Линк нежељене поште потрајао је на главни начин – јер и даље функционише. Да би поново преузео контролу над њиховим резултатима претраге, Гоогле је 26. априла 2012. године ослободио Пенгуина.

Шта ради Пингвин?

Пенгуин је креиран да кажњава манипулативне праксе веза.

Фром Гоогле-ова најава Пенгуина:

„Иако не можемо да објавимо специфичне сигнале, јер не желимо да људима пружимо начин да играју наше резултате претраживања и погоршавају искуство за кориснике, наш савет за вебмастере је да се фокусирају на креирање квалитетних веб локација које стварају добро корисничко искуство и користе СЕО методе са белим шеширом уместо да се баве агресивним тактикама вебспама. “

Гоогле-ов циљ био је да уметно казни манипулације страним странама путем манипулативних веза.

Ево примера из те најаве о томе шта је Гоогле имао за циљ да угуши:

Пример нежељене поште

Имајте на уму манипулативне везе са сидреним текстовима богатим кључним речима.

Овај пример објаве је вртоглави садржај, реч салата, пуњене кључне речи, смеће за сидро тачно одговарајуће текст. Читаоцу не пружа никакву вредност и несумњиво је створен да манипулише претрагом. Везе чак нису ирелевантне за садржај јер нема садржаја о коме би се могло говорити. Дизајниран је тако да изгледа као стварна синтакса и глупи претраживачи да га идентификују као релевантне информације.

Гоогле неће открити како тачно функционише њихов алгоритам претраживања (иако су скоро деценију тврдили да обраћају пажњу на преко 200 фактора рангирања), али Пенгуин је јасно рекао да имају нулту толеранцију према било каквим манипулацијама, посебно када је у питању линкови.

Пингвин такође није ниже сајтове на ранг листи. Одбацили су веб локације широм целе претраге. Само око 3% упита је погођено (погледајте више о томе што значи) овде), али имајући у виду да се годишње изврши преко три билиона Гоогле претрага, то је још увек огроман број. Хиљаде веб локација је кажњено, што је учинило практично невидљивим за вебину веба.

Скоро сваки СЕО познавао је некога с веб локације која је на неки начин погодила Пенгуин. Уздрмао је СЕО индустрију на начин на који нити један Гоогле алгоритам није имао пре или после.

Пенгуин’с Афтерматх

Пенгуин је био атомска бомба ажурирања алго.

Пенгуин је по природи изузетно кажњив и погађа све оне који се баве нежељеном везом, која је приликом првог објављивања била раширена. Гоогле је могао да осмисли Пенгуин да само уништи везу нежељене поште, исекавши ноге из тактике. Уместо тога, одлучили су да активно кажњавају веб локације криве за спам везе – без већег упозорења.

Казна је била тренутна, бришући све људе који су се трчали.

Преко ноћи многа предузећа су изгубила саобраћај на својим веб локацијама, ометајући важан извор прихода. И није постојала рута за благовремени опоравак – Гоогле не нуди методу за подношење захтева за поновно разматрање. Једини начин да се вратите након поготка Пенгуина је да уклоните нежељену пошту путем ревизије повратних веза и затим причекате да се нови Пенгуин освежи. Поврх тога, за разлику од ручне казне, није постојало и не постоји начин да се 100% каже да ли је веб локација казнила Пенгуин. Једини начин да се провери је да се закопате у органске капи промета и видите да ли је у корелацији са ажурирањем Пенгуина.

Иако је Пенгуин функционисао искључиво у дигиталном царству, у Гоогле-овом алгоритму претраживања, то је имало врло стварне последице. Погођене компаније биле су приморане да пронађу нове изворе прихода, смање особље или чак потпуно затворе. Гоогле-ов одговор на широко распрострањене тврдње о колатералној штети био је објављивање обрасца за повратне информације. Образац је људима пружио прилику да тврде да је Пенгуин грешком казнио њихову страницу.

Многи власници сајтова су уговорили вештине упитних СЕО-ова, а да нису схватили да ће се та манипулативна понашања користити на њиховим веб локацијама.

Уз толико погођених, Пенгуин је често извор лоше воље према Гооглеу. Предузећа, каријере и породице осетили су Пенгуинове казнене ефекте, многи не схватајући зашто.

Пенгуин је такође променио СЕО за многе. Линк нежељене поште преко ноћи постаје неефикасан. Оптимизација за претрагу постала је много више фокусирана на људе. Пре Пенгуина, изградња везе за Гооглеове алатке за индексирање била је ефикасна. Након Пенгуина, везе су требале бити фокусиране на људе да би биле ефикасне.

Сада су се СЕО-ови суочили са избором било да слиједе Гооглеове смернице или су ризиковали тешку казну.

Пингвин је означио тачку у којој је „бели шешир“ по потреби постао много популарнији.

У том смислу, Пенгуин је одиграо кључну улогу у еволуцији изградње веза од својих стигматизираних, нежељених коријена у легитимну маркетиншку тактику.

Легат Пенгуина

Пенгуин је послао јасну поруку, „нулту толеранцију“ „гет-иоу-ацт-тогетхер“ поруку која остаје са свима нама три солидне године (вечност у овој индустрији).

Био је то ефикасан штрајк против нежељене поште, озбиљно је онемогућио манипулативне тактике које су до тада биле тако поуздане. Такође је оставила разарање уништавања предузећа, чак и ако његови власници нису знали боље или су своје веб локације поверили другима.

Пенгуин је такође усадио дубок и постојан осећај параноје у свакога ко дође у контакт са СЕО.

 • Многи власници предузећа и вебмастери обраћају више пажње на моћ коју претраживачи задржавају у својим средствима за живот (и пуно су опрезнији од СЕО-ова).
 • СЕО-ови сада слиједе Гооглеове смјернице осим само слова, али и у духу. СЕО-ови узимају у обзир намеру претраживача, квалитет веб локације и корисничко искуство.
 • СЕО-ови могу само следити тактике које воде ка легитимним везама. СЕО-ови се морају фокусирати на људску страну претраживача поред алгоритамске стране.

Коначно, иако је било неприхватљиво колатерално оштећење и иако спам преживљава, Пенгуин је помогао да се смањи ефикасност нежељене поште. Упркос болу и стресу који је Пенгуин узроковао толико много људи, неспорно је да је Гоогле у стању да боље држи своје смернице.

Од 2012. било је шест ажурирања Пенгуина, што нас уверава да је Гоогле подједнако посвећен спречавању веб спам-а као и увек. На неки начин, Пингвин је живо биће, мења се и развија се, баш као што је догађај и формула.

ТЛ; ДР

Пенгуин је Гоогле алгоритам који циља манипулативне праксе веза. Почетно ажурирање у априлу 2012. имало је огроман утицај, проузрокујући ефекте у стварном свету за стварне људе и предузећа. Пенгуин је увелико променио СЕО пејзаж и континуирано наставља СЕО-е да усавршавају своје тактике веза. Пенгуин је осмишљен како би бранио Гоогле-ове резултате претраге од манипулације путем веза и одржао Гоогле-ове резултате претраге високим квалитетом.

Пингвин је помогао у формирању интернета у целини. А за боље или горе, Пингвин је ту да остане.

Да бисте сазнали више детаља о еволуцији Пенгуина, погледајте ово свеобухватни водич саставили су ме колеге из Линкаратија.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map