Шта је приступачност Интернету и зашто је то важно?

О приступачности веба, како корисници са инвалидитетом приступају веб локацијама и зашто веб програмери треба да приступе вебу сматрају релевантним проблемом.


Добре праксе веб приступачности

Веб доступност је пракса у оквиру веб развоја и дизајна која наглашава једнаку потребу за корисницима са инвалидитетом да могу да приступе и користе веб странице. Каже се да је веб локација „доступна“ ако је у потпуности може користити особа са инвалидитетом или оштећењем. Прегледавање се врши путем скупа уређаја или софтвера који омогућавају превођење садржаја у облик којем корисник може приступити. Једноставан пример је програм попут ЧЕЉУСТ, што помаже слабовидним корисницима који нису у могућности да користе миш за навигацију интернетом читањем текста и гласом за пружање опција за навигацију.

Главни проблем је што велика количина веб локација, можда чак и већина, нису написана с обзиром на приступачност. Стога читач екрана не може искористити додатне податке које програмер или дизајнер може пружити ради читања и навигације. Многи са инвалидитетом су известили да једноставно не могу да доживе и приступе већем делу интернета. Последице недостатка веб приступа, међутим, превазилазе етичке захтеве за једнаким приступом и укључују губитак потенцијалних читалаца, купаца, репутацију веб локације, па чак и изгледе за правну одговорност.

Митхс Вс. Стварност

Због недостатка нагласка или истакнутих информација о приступачности у главном дијалогу о развоју веб локација, многи митови и даље постоје о потреби приступачности:

Мит: Особе са оштећењима не користе интернет.

Стварност: Истраживање од Пев Интернет Ресеарцх Студи: Дигитал Дифференцес (2011), показујући да је 54% одраслих који живе са инвалидитетом активно на мрежи.

Мит: Омогућивање веб локација доступним значи и изглед и функционалност.

Стварност: Са широком употребом семантичких ознака и додатака ХТМЛ5, сада је лакше него икад користити семантичке ознаке као што су за означавање навигационих елемената и додати атрибути улога у ХТМЛ ознаке за пружање података о навигацији и распореду.

Мит: Људи са оштећењима нису одрживи купци.

Стварност: С обзиром да особе са инвалидитетом имају исте потребе као и сви други, за то веровање нема основа. Други мит који овај мит занемарује је да је само 17% људи рођено са инвалидитетом. То може значити да купац који је претходно могао да користи и купи с ваше веб локације изненада буде искључен из приступа.

Зашто многим веб локацијама недостаје приступачан садржај

Нажалост, многи веб програмери нису свесни праксе приступачности веба. А Анкета за 2014. годину корисника који користе читаче екрана, а проводи их ВебАИМ, компанија специјализована за експертизу о приступачности, под условом шта су корисници схватили као разлоге:

ОдговорБрој испитаника% анкетираних
Недостатак свести о приступачности веба56639,6%
Недостатак вештина или знања о приступачности веба39227,4%
Бојите се да ће ометати изглед, осећај или функционалност35024,5%
Недостатак буџета или ресурса који би га учинили доступним1228,5%

Правна одговорност

Иако би етичка и тржишна забринутост требала бити довољна, постоји и могућност да се суочите са правним радњама не пружањем услуге оштећеним корисницима. Америчко министарство правосуђа недавно склопљено насеље да исправи наводна кршења Закона о Американцима са инвалидитетом. Пеапод, као велика компанија, показује да недостатак приступачности и пружање услуге коју особе са инвалидитетом не могу користити (проблем који се лако може отклонити) пружа живописан пример случајева у којима то може бити бити правна кривица.

Како повећати приступачност ваше веб странице

Конзорцијум Ворлд Виде Веб (В3Ц) објавио је сет смерница познат као ВЦАГ 2.0 који су независни од технологије. Доље су наведени неки корисни алати и ресурси помоћу којих можете помоћи у процесу и образовању о стварању приступачног садржаја:

За даље читање материјала, Страница ресурса ВебАИМ-а пружа корисне везе на садржај и алате који помажу у образовању људи и побољшању веб приступачности. Ови укључују:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map