Примјена Парето принципа у е-трговини

Како можете користити Парето принцип у е-трговини како бисте одузели статистичке вероватноће и повећали ефикасност & квалитет ваше интернет продаје.


Парето принцип у е-трговини

Парето принцип (познат и као закон виталног малог броја) је теорија која сугерира за већину догађаја, отприлике 80% ефеката потиче од 20% узрока. То је такође довело до тога да је познато као правило 80/20, мада се у многим случајевима правило може генерализовати, па је могуће и 90/10.

Порекло и докази

Први који је приметио овај ефекат био је Вилфредо Парето, који је приметио да је 80% земље у Италији било у власништву 20% људи и да је 20% махуна грашка у његовој башти произвело 80% грашка. Чини се да се исти однос или закон појављују на многим местима. На пример, економиста Едвард Н Волфф са Универзитета у Њујорку израчунао је да првих 20% америчких домаћинстава поседује 85% богатства. Студија Тан-а и Сессие-а 2009. користила је Нетфлик-ове оцене као грубу методу за дефинисање гледаних филмова (са узорком величине преко 100 милиона филмских наслова) и открила је да првих 20% филмова чини 90% удела. За овај ефекат пронађени су докази о великом броју феномена, укључујући учесталост речи у књигама и саобраћај на веб локације на Интернету.

Парето принцип у е-трговини

Ако се Парето принцип нађе на толико много места, логично произилази да морају постојати импликације на пословање и е-трговину. Студија Иахоо Аукције показала је да је 20% продавача привукло више пажње и продаје и да чини 80% аукцијског тржишта. Такође је спроведена друга студија кориштењем података ГфК групе о продаји књига у Француској, гдје она прати продају књига у готово свим продајним мјестима (укључујући 3.500 продајних мјеста). Открили су да првих 20% најпродаванијих компанија чини 87% интернетске продаје и готово 93% продаје ван мреже. Посвећујући пажњу свом послу, можете идентификовати сличне обрасце и користити ове увиде да побољшате своју услугу. Постоји широки спектар тврдњи због импликација е-трговине од Парето принципа, али било би лоше применити у свим аспектима. Нису све идеје потврђене (нити су неважеће), али треба обратити пажњу како бисте видели да ли се узорак подудара у конкретном случају ваше продавнице.

Ево неколико примена Парето принципа у е-трговини:

 • 80% ваше продаје долази од 20% ваших производа
 • 20% ваших купаца ће заузети 80% времена за ваше кориснике
 • 20% вашег труда донијет ће 80% вашег поврата
 • 80% добити компаније долази од 20% времена које њено особље проводи
 • 80% продаје компаније чини 20% њеног продајног особља

Примјена принципа

Ово су метрике е-трговине које је лако измерити, а ако се у вашем конкретном случају докаже тачним, могу се користити за повећање ефикасности и квалитета ваше продаје. На пример, докази наговештавају да ће најпопуларнијих 20% производа чинити 80% продаје. Ако и ваша продавница одговара овом обрасцу, има смисла осигурати да такви производи буду увек на залихама.

Када је у питању служба за кориснике, ако се покаже да 20% или мање ваших клијената заузима 80% вашег времена за кориснике, вреди проценити да ли су дотични купци вредни. Ако је тако, утрошено време може бити оправдано. Међутим, ако 80% свог времена за корисничку подршку трошите на подржане групе клијената који не представљају велику количину ваше продаје, можда би било вредно размотрити реструктурирање како водите корисничку службу.

Како се принцип ефикасно користи

Парето принцип појављује се у бројним аспектима е-трговине, али не треба га третирати као догматично или „тешко правило“. Мудар приступ био би поставити своје метрике за праћење података који могу снимити такве односе и одредити гдје се ефикасност и продуктивност могу побољшати. На пример, праћење времена које проводите на посао и испитивање ефеката посла пружиће вам бољу представу о томе где бисте требали да се усредсредите. Препознавање купаца који чине већину ваше продаје може значити да им посветите више времена и обратите више пажње на њихове навике, понашање и потребе. Уместо да слепо примените правила, приступ који се овде заговара је да сакупите више података о вашем предузећу и идентификујете где се Парето принцип примењује са сигурношћу, наћи ћете многе од поменутих образаца, али ако будете сигурни пре него што би промене биле опрезне..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map