Mengapa Kepantasan Halaman Untuk SEO

Kelajuan halaman adalah faktor yang diukur oleh Google yang mempengaruhi kedudukan anda. Ketahui cara menguji & tingkatkan kelajuan halaman laman web anda agar lebih kelihatan dalam talian.


Kelajuan halaman penting untuk SEO

Ramai orang berpendapat bahawa pengoptimuman mesin pencari difokuskan terutamanya pada penggunaan kata kunci yang betul dalam kandungan anda dan membina pautan balik untuk menjadikan laman web anda berada di kedudukan teratas mesin pencari (terutamanya Google). Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat sebilangan besar faktor dan salah satu yang sering dilihat adalah kelajuan halaman. Google menganggap masa muat laman web anda dalam algoritma dan menggunakannya sebagai faktor untuk menentukan tempat anda dalam hasil carian. Sejak tahun 2010, syarikat itu menjadikan kelajuan halaman sebagai keutamaan dan terus terang mengenai pendiriannya. Walaupun begitu, mengetahui kelajuan halaman anda dan berusaha memperbaikinya dapat mendorong anda ke tempat teratas yang didambakan.

Melihat Gambar Besar

Untuk Google, kelajuan halaman penting bagi tujuannya untuk meningkatkan Internet secara keseluruhan. Ini kerana syarikat memahami kesan kepantasan halaman terhadap paparan halaman dan jumlah pelawat ke laman web. Google pernah bertanya kepada pengguna sama ada mereka mahu 10 atau 30 hasil ditunjukkan setiap halaman. Mereka sangat memilih yang terakhir, yang sepertinya merupakan ide bagus pada waktu itu – kecuali ketika Google membuat perubahan, lalu lintas turun 20 persen. Kenapa? Halaman dengan 30 hasil mengambil masa setengah saat lebih lama untuk dimuat. Nampaknya bukan masalah besar, tetapi kira-kira setengah saat berkaitan dengan kelajuan halaman.

Sebagai contoh lain dari kesan kelajuan laman web kepada pengunjung, tinjauan yang dilakukan oleh Akamai dan Gomez.com mendedahkan bahawa pengguna web mengharapkan laman memuat dalam 2 saat atau kurang. Sekiranya tidak memuat dalam masa 3 saat, kemungkinan mereka akan berpindah ke laman web lain. Dari perspektif Google, ini bermaksud bahawa laman web dengan kelajuan muatan yang lebih cepat akan diakses lebih kerap, dan oleh itu lebih relevan – oleh itu penyertaan kelajuan laman web dalam algoritma peringkat.

Kelajuan Halaman Dalam Talian: Menguji Kelajuan Halaman Anda

Nasib baik, Google begitu mementingkan kelajuan halaman sehingga pada tahun 2011 mereka membuat alat yang dipanggil Kelajuan Halaman Dalam Talian yang membolehkan perniagaan menguji kelajuan halaman mereka. Terdapat sebagai alat berasaskan web dan lanjutan Chrome, Kecepatan Halaman Dalam Talian memberikan kelajuan memuatkan laman web anda skor keseluruhan daripada 100. Setelah analisisnya, Google juga memberi anda cadangan berguna untuk meningkatkan kelajuan halaman anda. Mereka digolongkan sebagai pembetulan keutamaan tinggi, sederhana, dan rendah dan dibahagikan kepada kategori mudah alih dan desktop. Mereka mungkin agak teknikal, jadi anda ingin berkongsi hasil anda dengan pembangun web anda untuk melihat perbaikan mana yang paling sesuai untuk dilaksanakan.

Pengalaman Pengguna yang Lebih Baik = Lebih Banyak Jualan

Meningkatkan kepantasan laman web anda juga akan meningkatkan keseluruhan pengalaman pengguna bagi pengunjung laman anda. Memuatkan masa adalah faktor yang sangat penting dalam menentukan berapa dan seberapa kerap pengguna akan mengunjungi laman web anda.

Kelajuan halaman mempunyai implikasi terhadap penjualan dan pengekalan pelanggan anda. Sebagai contoh, kajian kes yang dilakukan oleh Radware menunjukkan bahawa 51 peratus pembeli dalam talian di A.S. tidak akan menyelesaikan pembelian jika laman web ini terlalu perlahan. Begitu juga dengan kajian lain oleh Gelung pelik menunjukkan bahawa kelewatan hanya satu saat boleh menelan belanja 7 peratus. Kepentingan syarikat anda adalah untuk menjadikan halaman anda dimuat secepat mungkin.

Host Web yang Boleh dipercayai Bermakna Kelajuan Halaman Lebih Cepat

Kelajuan laman web anda banyak bergantung pada kelajuan pelayan hos web anda. Tidak semua hos web dibuat sama. Memilih tuan rumah yang murah mungkin merupakan idea yang baik dalam jangka masa pendek, menjimatkan wang anda pada awalnya, tetapi ia akan memakan masa penjualan anda dalam jangka panjang. Host yang anda pilih seharusnya dapat menangani semua elemen laman web anda dengan kelajuan memuatkan halaman yang hebat.

Kajian terbaru kami mengenai hos web terpantas mendapati bahawa InMotion Hosting memberikan kepuasan pelanggan terbesar dalam hal kelajuan halaman. Syarikat ini mempunyai pusat datanya sendiri yang terletak di setiap pantai A.S., menjadikan laman web yang dihoskan oleh InMotion berjalan lebih pantas di seluruh negara. Tambahan pula, pelayan mereka mempunyai storan Solid State Drive (SSD), yang menawarkan pengambilan data segera dan kelajuan sepantas kilat.

Faktor lain yang mempengaruhi kelajuan halaman

Sekiranya anda mendapat perkhidmatan hosting web yang hebat tetapi masih mengalami masalah dengan kelajuan memuatkan laman web anda, ada beberapa sebab biasa yang dapat diteliti oleh pembangun web anda. Mungkin masalah nombor satu adalah pengoptimuman gambar. Sekiranya gambar PNG dan JPG anda mempunyai data tambahan yang disertakan atau tidak mengandungi pemampat DEFLATE, gambar akan dimuat dengan lebih perlahan. Penyebab umum lain termasuk iklan berlebihan, kod yang tidak cekap, tema reka bentuk yang tidak praktikal, kelebihan widget dan plugin, dan pemalam dan aplikasi yang tidak sesuai dengan penyemak imbas tertentu.

Terdapat banyak faktor yang menentukan menentukan kedudukan halaman anda. Kelajuan laman web anda adalah perkara yang tidak boleh dilupakan. Meningkatkan kelajuan laman web anda bukan sahaja mendekatkan halaman anda ke puncak hasil carian, tetapi juga membuat orang lebih senang menggunakan laman web anda. Semakin baik kebolehgunaan laman web anda, semakin besar kemungkinan mereka berada di laman web anda dan semakin besar peluang anda membuat penjualan. Bukankah itu pentingnya SEO?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map