Google Analytics gebruiken om websiteverkeer te begrijpen

Leer hoe u Google Analytics-rapporten gebruikt om gebruikersgedrag te bekijken & ontdek welke marketinginspanningen bezoekers naar uw website trekken.


Websiteverkeer begrijpen met Google Analytics

Tegenwoordig hebben bedrijven een schat aan gegevens over hun klanten en websitebezoekers binnen handbereik – gegevens die kunnen helpen bij het nemen van weloverwogen marketingbeslissingen. In mijn 20 jaar marketingervaring heb ik gezien dat veel bedrijven kostbare beslissingen blijven nemen op basis van intuïtie en gedateerde informatie. Hoewel dit misschien geen slechte keuzes zijn, zijn dit keuzes die niet zijn gebaseerd op inzichtelijke gegevens.

Om uw digitale marketingstrategie goed te evalueren en aan te passen, moet u weten hoe uw promotionele inspanningen presteren. Voor bedrijven die net zijn begonnen met website-analyse, is het bijhouden van uw websiteverkeer een uitstekende plek om te beginnen met het invullen van een groter beeld van het gedrag van het publiek en de inhoudsprestaties.

Waar komen de bezoekers van uw website vandaan?

Google Analytics kan uw websiteverkeer volgen dat afkomstig is van de volgende standaardkanalen: organisch zoeken, direct, betaald zoeken, overig, verwijzing, weergave, sociaal en e-mail.

Soorten websiteverkeer

Wat betekenen deze kanalen? Verkeer wordt gerapporteerd als:

Organische zoektocht – wanneer een bezoeker naar uw website of een relevant zoekwoord zoekt en op uw website klikt op de resultatenpagina van de zoekmachine (SERP).

Direct – wanneer een bezoeker uw website-URL rechtstreeks invoert.

Betaalde zoekopdracht – wanneer een bezoeker naar uw website komt door op een link in een van uw zoekadvertenties te klikken.

Overig – wanneer de bron van een bezoeker niet kan worden gecategoriseerd. Dit kan voorkomen als de UTM-parameters voor bron of medium niet correct zijn ingesteld (dit wordt later uitgelegd).

Doorverwijzing – wanneer een bezoeker naar uw website komt door op een link op een andere website te klikken (behalve zoekmachines en de meeste sociale netwerken).

Scherm – wanneer een bezoeker naar uw website komt door op een link in een van uw display-advertenties te klikken, wordt dit gerapporteerd als display-verkeer.

Sociaal – wanneer een bezoeker op een link klikt die naar uw website verwijst vanuit een sociaal netwerk (een die wordt bijgehouden door Google Analytics), wordt dit gerapporteerd als sociaal verkeer.

E-mail – wanneer een bezoeker op een link in een e-mail klikt, wordt dit gerapporteerd als e-mailverkeer.

Google Analytics-tracking instellen

Om deze verschillende verkeersbronnen te kunnen volgen en u te verdiepen in diepere, meer gedetailleerde tracking, moet u eerst een Google Analytics-account hebben aangemaakt en de code op uw website hebben geplaatst.

Hier is het artikel van Google over Google Analytics-tracking instellen. Ik heb ook een snelle & gemakkelijk Google Analytics-cursus met stapsgewijze instructies voor het instellen van uw account en tracking.

Welke marketinginspanningen zorgen voor verkeer naar uw website?

Door Google Analytics te gebruiken, kunt u bepalen hoe uw marketinginspanningen en campagnes presteren. Als u de ROI en de algehele waarde van huidige campagnes kunt evalueren, kan uw bedrijf zijn marketingstrategie aanpassen op basis van meetbare prestatiestatistieken. Acquisitierapporten helpen u ook bij het bepalen van de effectiviteit van verschillende bronnen, zoals Twitter, Facebook en LinkedIn, en media, zoals e-mail, sociale en digitale advertenties.

Samen met uw nieuwe bron en mediuminzichten, kunt u identificeren welke stukjes inhoud populaire verkeersfactoren zijn EN op welke bronnen en media ze het beste presteren. Stel dat u heeft ontdekt dat een van uw blogberichten veel verkeer genereert en consistent veel paginaweergaven ontvangt. Als je UTM-parameters hebt ingesteld voor tracking (later uitgelegd), kun je ook ontdekken dat 40% van dit verkeer afkomstig is van organisch, 25% van Twitter en 25% van een maandelijkse e-mailnieuwsbrief. Met deze informatie kunt u meer gaan investeren in deze specifieke bronnen voor het specifieke type inhoud of onderwerp. Voordat u te veel aannames doet op basis van dit ene gegevenspunt, wilt u alle prestatiefactoren blijven testen en evalueren, en vervolgens uw marketingstrategieën en -tactieken aanpassen.

Verkeersbronnen zoeken in Google Analytics

Onder de acquisitierapporten vindt u uw belangrijkste verkeersinformatie in Overzicht. Hieronder ziet u de standaardkanalen waar uw websiteverkeer wordt gerapporteerd.

Een blik op het overzicht van standaardkanalen in Google Analytics

Alle verkeer > Kanalen

Een blik op de kanalen van alle verkeer in Google Analytics

Alle verkeer > Bron / medium

Het Source / Medium-rapport is erg belangrijk om te begrijpen waar u uw marketinginspanningen en budget moet investeren. Om te leren hoe u het Bron / medium-rapport gebruikt, kunt u deze video-tutorial bekijken die ik heb gemaakt:

Als u wilt zoeken naar een specifiek inhoudstype, onderwerp, pagina of sectie van uw website, kunt u een secundaire dimensie creëren en vervolgens de geavanceerde filteroptie gebruiken om naar een trefwoord te zoeken. U kunt bijvoorbeeld de bron / het medium voor afzonderlijke pagina’s op uw blog bekijken door een secundaire dimensie voor “Pagina” te maken en een geavanceerd filter voor pagina’s met “/ blog /” in de URL. Een andere manier om dit te doen is door een secundaire dimensie te creëren voor Bron / Medium onder het Gedrag>Site-inhoud>Alle pagina’s rapporteren en voegen een filter toe voor “/ blog /.”

Alle verkeer > Verwijzingen

Een blik op de verwijzingen voor al het verkeer in Google Analytics

Sociaal > Overzicht

Een blik op Verkeer van het sociale kanaal in Google Analytics

Campagnes > Alle campagnes

Onder Alle campagnes vindt u alle campagnenamen die u hebt bijgehouden met een UTM-campagneparameter. Als u Google AdWords gebruikt, wordt die parameter automatisch voor u toegevoegd aan die campagnes, tenzij u campagnetagging hebt uitgeschakeld (standaard ingeschakeld).

U kunt op afzonderlijke campagnes klikken om Bron / medium te zien en hoe uw campagnes presteren op verschillende kanalen en media. Vanaf de pagina Alle campagnes kunt u ook een secundaire dimensie maken om Bron / Medium of zelfs afzonderlijke pagina’s te bekijken.

Een blik op secundaire dimensie binnen alle campagins in Google Analytics

Hoe u campagnes bijhouden / UTM-parameters instelt

Het bijhouden van uw campagneverkeer is net zo eenvoudig als het toevoegen van wat extra tekst aan de URL waarnaar u linkt. U moet UTM-parameters toevoegen om uw campagneverkeer te volgen. Zie ons eerder gepubliceerde artikel over UTM-parameters waarin wordt beschreven hoe u dit kunt doen.

Conclusie

Over het algemeen is het belangrijk om uw websiteverkeer goed te volgen en te analyseren, omdat het u de gegevens kan geven die u nodig hebt om effectieve marketingbeslissingen te nemen. Voor meer informatie over hoe u Google Analytics in detail kunt gebruiken, kunt u mijn bekijken Google Analytics Reports Deep-Dive: Acquisition Reports-cursus op Udemy. Mogelijk kunt u zelfs profiteren van verkeersdrivers waarvan u niet wist dat u ze had! Wat heeft je verkeer je verteld? Ik hoor het graag! Reageer hieronder of neem contact met me op via Twitter: @janetdmiller.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map