Cara Menggunakan Bercerita untuk Membuat Laman Web yang Tidak Dapat Dilupakan

Ketahui bagaimana teknik penceritaan tradisional dapat dimasukkan ke dalam reka bentuk web anda untuk memaksimumkan penukaran dan penglibatan pengguna.


Bercerita untuk laman web anda

Ini adalah bentuk komunikasi kuno yang setua dengan umat manusia itu sendiri, hobi abadi yang tetap menjadi salah satu ciri yang menentukan bagi setiap masyarakat sepanjang sejarah yang diketahui. Sebelum filem, muzik, buku, atau bahkan seni, idea terbaik kami disampaikan melalui tradisi bercerita lisan. Kekuatan cerita hebat tidak boleh dipandang rendah. Sebuah kisah menggerakkan kita, memberi inspirasi kepada kita, membuat kita ketawa, menangis, bersorak, dan merenung pesanannya lama setelah kisah itu diberitahu.

Bercerita membuat kita merasa asasnya manusia. Tidak kira sejauh mana platform teknologi maju, kami tertarik dengan cerita.

Klik untuk Tweet

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa industri pemasaran kini menggunakan alat pujukan yang berkesan selama-lamanya. Semua jenama teratas hari ini menggunakan penceritaan dalam jangkauan pelanggan mereka, membuat kempen iklan yang (mereka harap) akan selamanya berada di barisan hadapan kesedaran anda. Setiap kali anda menghidupkan televisyen, radio, atau membaca pembungkusan produk, mustahil untuk tidak diserap oleh cerita!

Tetapi bagaimana dengan penceritaan untuk laman web? Oleh kerana mediumnya masih dalam peringkat awal, banyak pereka web belum mempertimbangkan kepentingan memasukkan penceritaan ke dalam karya mereka. Namun, setiap laman web yang baik harus berfungsi sebagai peluasan jenama perniagaan — dan itu bermaksud memanfaatkan teknik penceritaan sedapat mungkin untuk mempengaruhi pasaran dalam talian anda yang penting. Ringkasnya: dengan menggabungkan penceritaan dalam laman web anda, anda dapat memaksimumkan penglibatan pengguna dengan beberapa cara yang sangat menarik dan berkesan.

Mengapa Laman Web Anda Perlu Mengikut Penceritaan

Walaupun tujuan naratif yang paling sering diandaikan adalah semata-mata untuk menghiburkan, bercerita sebenarnya berfungsi sebagai alat yang luar biasa untuk menyampaikan idea. Masalah yang rumit dan data biasa dapat dipecah menjadi potongan yang lebih mudah dicerna (dan menarik) ketika disajikan dengan visual yang menarik, rasa humor, atau dengan cara yang menimbulkan respons emosi. Mesej tidak hanya diterima dengan lebih jelas, tetapi khalayak juga akan mempertahankan maknanya untuk jangka waktu yang lebih lama.

ADAKAH KAMU TAHU? Kajian psikologi menunjukkan bahawa sikap dan tabiat orang jauh lebih banyak dipengaruhi oleh cerita daripada bentuk penulisan lain. Dihantar ke dunia lain membuat penonton secara emosional terbuka dan rentan terhadap hipnosis yang disebabkan pendongeng. Hmm….

Fikirkan apa objektif utama laman web mana pun. Dalam kebanyakan kes, ini dirancang untuk memotivasi pengguna untuk mengambil beberapa bentuk tindakan untuk menyokong perniagaan. Di bawah kisah yang baik, pengguna membiarkan intelektual mereka lemah dan membiarkan diri mereka didorong oleh emosi semata-mata; apabila ini berlaku, mereka lebih bersemangat untuk mengambil bahagian secara aktif dalam pengalaman laman web yang diinginkan. Terdapat bukti saintifik untuk menyokongnya: A Kajian Princeton mendedahkan bahawa otak pengirim dan penerima cerita diselaraskan, yang membolehkan idea, fikiran dan emosi ditanamkan sesuka hati. Apa peluang untuk meluncur di butang “Beli Sekarang”!

Bercerita juga memupuk kepercayaan dalam jenama anda. Bahan yang menarik secara emosional membina hubungan dengan khalayak anda, yang akan membuat anda lebih tinggi penghargaan kerana anda telah berbicara dengan mereka pada tahap yang lebih mendalam dan lebih bermakna. Jenama yang dapat memikat hati orang akan sentiasa berkuasa. Mata bonus jika anda boleh membuat mereka ketawa!

Unsur-unsur Kisah Baik

Pertama, anda tidak boleh mempunyai cerita lengkap tanpa permulaan, pertengahan dan akhir. Untuk tujuan yang kami bimbangkan, ini pada dasarnya bermaksud kisah di sebalik laman web anda akan mengandungi Persediaan, beberapa bentuk Konflik, dan a Resolusi.

Persediaan

Ini adalah saat pembukaan ketika seorang pencerita bersandar pada penontonnya dan berbisik, “Hei, anda ingin mendengar sesuatu yang luar biasa?”

Penyediaannya adalah tempat kita ingin tahu. Dari segi pemasaran, ini mengenai membangkitkan perhatian dan minat. Segera berikan khalayak anda sesuatu yang mencabar status quo kehidupan mereka. Janji kepada mereka bahawa, jika mereka tinggal dan mengalami laman web anda, mereka akan pergi dengan beberapa aspek kehidupan mereka diperkaya lagi.

PETUA CEPAT: Gunakan a Imej Wira atau Sepanduk untuk menyampaikan maklumat penting secara ringkas dan terang.

Konflik

Tanpa konflik tidak ada kisah; jika tidak, ia hanya menjadi penyenaraian peristiwa yang monoton. Walaupun konflik adalah asas penting naratif, ia berfungsi sedikit berbeza untuk laman web. Anda tidak semestinya meningkatkan ketegangan yang dramatik untuk menjana pendapatan, tetapi tentu saja ada peluang di laman web anda untuk menargetkan harapan, impian dan ketakutan penonton anda — dan menyesuaikan pengalaman dengan sewajarnya. Ini adalah prinsip pemasaran kacau keinginan emosi untuk produk atau perkhidmatan.

Untuk melakukannya dengan berkesan, anda perlu mengetahui cara masuk ke dalam hati khalayak anda dan memahami apa yang mendorong mereka bertindak. Bahasa apa yang anda gunakan yang akan memaksa pasaran akauntan menjadualkan perundingan? Bagaimana bahasa ini berbeza bagi jurulatih kesihatan dan kesejahteraan? Apa visual dan skema warna yang memberikan kesan terbaik? Yang terpenting, bagaimana anda memastikan pengguna anda mengalami reaksi emosional terhadap kisah anda, di mana satu-satunya cara untuk memuaskan keinginan mereka adalah dengan mengambil tindakan langsung melalui laman web anda? Kami akan melihat beberapa cara untuk mencapainya sebentar lagi.

Resolusi

Setiap cerita mesti menuju kesimpulan yang muktamad, dan setiap langkah sepanjang perjalanan menuju ke saat terakhir ini. Terserah anda untuk menentukan apa ini untuk laman web anda sendiri, dan kemudian merancang dengan teliti setiap elemen laman web anda untuk menyokong klimaks ini.

Fikirkan resolusi itu sebagai milik anda Tujuan. Ini adalah pendorong utama di sebalik kewujudan laman web anda. Segala-galanya menuju ke kursus utama tindakan: mendaftar buletin, menjadualkan janji temu, membeli produk baru, dan lain-lain. Sekiranya semua langkah sebelum ini dibenarkan dan jujur ​​secara emosional, maka penyelesaiannya akan memuaskan dan tidak dapat dielakkan.

PETUA CEPAT: A Seruan untuk bertindak butang atau sepanduk adalah kaedah yang popular untuk mencapai matlamat. Biasanya borang hubungan yang mudah, penjadual janji temu, atau muat turun langsung, mereka sering diletakkan di bahagian bawah halaman web atau di titik rehat yang sesuai di seluruh kandungan apabila peluang memerlukannya.

Lebih Banyak Potongan untuk Cerita

Berikut adalah beberapa elemen umum lain yang membentuk cerita yang lengkap dan memuaskan:

 • Watak – Ini mungkin orang penting dalam perniagaan anda yang kisah peribadinya mempengaruhi keseluruhan mesej laman web anda, maskot syarikat, atau mungkin anda telah menemui cara untuk mengintegrasikan khalayak anda sebagai watak itu sendiri. Walau apa pun, inti cerita anda mesti berkisar pada persona yang dapat dikenali oleh penonton dengan mudah, kerana watak-watak berfungsi sebagai jendela kita ke dalam naratif anda.
 • Petak – Ingat bahawa anda bukan sekadar membuang banyak maklumat ke khalayak anda. Tidak ada yang akan memberi perhatian. Sebagai gantinya, anda mesti mencari jalan untuk menyampaikan mesej anda dengan cara yang membawa orang dalam perjalanan. Plot terbaik membongkar rahsia mereka hanya pada saat-saat terakhir, menjadikan penonton mereka dalam jangkaan yang berterusan. Gunakan taktik yang sama untuk membuat pengguna cukup berminat untuk menatal hingga ke bahagian bawah halaman web anda atau menjelajahi seluruh laman web anda sehingga selesai.
 • Emosi – Apa yang anda mahu audiens anda rasakan? Ini sering dianggap sebagai enam emosi asas manusia: kebahagiaan, kesedihan, ketakutan, kemarahan, kejutan atau rasa jijik. Terpulang kepada anda untuk menentukan emosi mana yang mesti ditimbulkan oleh kisah di laman web anda; apabila anda melakukannya, jelaskan bahawa setiap bahagian laman web anda berfungsi untuk memenuhi perasaan ini.
 • Tema – Cuba fikirkan tema sebagai tujuan utama laman web anda. Adakah anda keluar untuk meningkatkan kesedaran untuk tujuan tertentu? Mungkin anda ingin membuktikan bahawa pakaian mewah juga berpatutan? Walaupun emosi membangkitkan hati, tema membangkitkan akal. Cerita terbaik meninggalkan kita dengan sesuatu yang perlu difikirkan. Bukankah menakjubkan jika laman web dapat melakukan perkara yang sama?

Prinsip bercerita - Peraturan TigaAgensi copywriting Peraturan Tiga membawa pengguna dengan tepat dalam perjalanan penceritaan yang mendalam menggunakan kesan interaktif dan pesanan yang kuat.

Mengamalkan Prinsip Bercerita pada Reka Bentuk Web

Sekarang setelah anda mengetahui unsur-unsur yang menyusun cerita, inilah masanya untuk menerapkannya di tempat yang sesuai. Pada asasnya terdapat tiga bidang reka bentuk web yang berbeza yang membentuk nilai artistik atau fungsi mana-mana laman web; peluang anda untuk bercerita boleh didapati di laman web ini kandungan, reka bentuk atau pengalaman pengguna (UX).

Kandungan

Kapal yang paling jelas untuk bercerita boleh didapati dalam teks laman web ini. Di sini anda mempunyai komunikasi langsung cerita dengan menggunakan salinan pintar yang mencerminkan keperibadian dan nilai jenama anda. Setiap perenggan, tajuk utama, butang, item menu, dan satu kata adalah peluang untuk menghubungkan audiens Anda dengan pesan yang Anda sampaikan.

Ingatlah bahawa laman web berbeza dengan buku atau filem kerana seseorang boleh muncul pada bila-bila masa dan mengalami kisahnya yang tidak teratur. Berpegang pada tema pusat akan membantu memastikan pengalaman yang padu. Apabila semua catatan blog anda mengikuti subjek yang menyeluruh, pembaca akan memahami jenama anda dengan segera sekiranya mereka tersandung pada satu artikel melalui hasil mesin pencari. Dengan menjadikan setiap halaman mudah dihubungkan satu sama lain, pengguna dapat menavigasi cerita sesuka hati dan mengisi bahagian-bahagiannya semasa mereka pergi.

Reka bentuk & Visual

Semua pencerita yang baik bersetuju bahawa cara yang paling berkesan untuk melibatkan khalayak adalah tunjuk, jangan beritahu. Dengan penyelidikan yang menunjukkan bahawa visual diproses 60,000 kali lebih cepat daripada kata-kata, kehadiran reka bentuk yang kuat di laman web anda tidak perlu dipertimbangkan untuk berhubung dengan khalayak anda.

Rupa dan rupa laman web anda banyak menyebut tentang jenama anda. Beberapa faktor utama bagaimana anda dapat mempengaruhi persepsi melalui estetika termasuk:

 • Warna – Warna yang anda pilih untuk jenama anda dapat mempengaruhi tingkah laku, mood dan psikologi pengguna anda dengan kuat. Setiap warna mempunyai kaitan emosi tersendiri, jadi memahami bagaimana memilih yang tepat untuk laman web anda dapat memainkan peranan penting dalam membimbing penonton anda ke arah penyelesaian / tujuan cerita anda. Untuk maklumat lebih mendalam, baca artikel psikologi warna kami mengenai perkara ini.
 • Tipografi – Pemilihan fon adalah salah satu sumbangan paling mudah dan langsung kepada watak laman web. Oleh kerana kira-kira 95% dari seluruh web di seluruh dunia adalah teks, mudah dilihat mengapa peluang terbesar untuk menyampaikan nada dan keperibadian adalah melalui bagaimana teks itu sebenarnya kelihatan. Ketahui lebih lanjut mengenai memilih tipografi laman web anda.
 • Gambar – Imej yang hebat menghasilkan reka bentuk yang hebat — gila, bukan? Walaupun gambar cantik selalu bagus, apa yang sebenarnya kita harapkan ialah jika gambar itu menyokong atau mengembangkan kandungan laman web ini. Adakah mereka menceritakan kisah mereka sendiri, sehingga pengguna dapat mengumpulkan semua yang mereka perlu ketahui mengenai jenama anda tanpa membaca satu perkataan pun? Sekiranya anda dapat menyampaikan kandungan bernilai seribu perkataan yang sama menggunakan satu gambar, maka lupakan teksnya dan cari gambar tersebut.
 • Video – Peraturan yang sama di atas berlaku di sini, hanya video yang kini menjadi raja baru di web di web moden. Sekiranya penyelidikan dipercayai, satu minit video sama dengan 1.8 juta perkataan bertulis. Adalah kepercayaan saya bahawa video adalah puncak penceritaan, sintesis semua bentuk lain digabungkan – dan pasti ada permintaan untuk itu. Dapatkan kamera anda bergolek!
 • Ruang kosong – Anda membuat pilihan reka bentuk yang kuat walaupun tanpa reka bentuk. Kawasan kosong yang banyak menceritakan kisah mereka sendiri. Mereka boleh memecah belah atau menarik perhatian pada bahagian kandungan penting. Ruang kosong membantu mengarahkan mata dan mengilhami aliran semula jadi dari satu elemen ke elemen yang lain. Beri ruang pernafasan cerita anda atau penonton anda mungkin menjadi letih kerana terlalu banyak sekaligus.

Prinsip bercerita - contoh interaksi visualBellroy menunjukkan melalui visual dan interaksi bagaimana produk mereka akan mengurangkan dompet anda dengan ketara. Ini pemasaran yang tidak dapat dilupakan dan menyenangkan untuk dialami.

Pengalaman pengguna

Setiap bentuk penceritaan mempunyai sekurang-kurangnya satu elemen padanya yang hanya dimiliki oleh media tersebut. Sebagai contoh, proses mengedit gambar bergerak hanya unik untuk pawagam — tidak ada bentuk seni lain yang memungkinkan penceritaan melalui pemotongan dan pencampuran rakaman secara berurutan.

Pengalaman Pengguna (ringkasnya UX) adalah bentuk penceritaan unik reka bentuk web.

Teknologi web moden membolehkan beberapa kaedah penceritaan yang menarik — beberapa di antaranya revolusioner, ada yang berpengalaman, tetapi semuanya menarik. Berikut adalah beberapa cara untuk menerapkan pengalaman pengguna dalam perkhidmatan bercerita:

Interaktiviti

Menggunakan interaktif kecil berkembang di seluruh laman web anda banyak membantu membentuk keperibadian dan mengekalkan minat pengguna. Ini boleh menjadi perkara kecil seperti berapa milisaat kesan hover yang akan bertahan. Ini boleh menjadi kesan yang lebih ketara seperti animasi berasaskan tatal, seperti gambar yang muncul berdasarkan sejauh mana pengguna menatal halaman. Ini dapat di wajah anda, seperti munculan yang muncul ketika pengguna berusaha menutup tingkap. Web penuh dengan interaksi pengguna, dan potensi pelaksanaan kreatifnya tidak terbatas.

Memudahkan contoh data besarGosquared menguraikan sejumlah besar dan data mengenai permainan Olimpik London dengan cara yang menarik dan mudah dicerna.

Maklum balas dan Penanda

Apabila anda menghantar borang di laman web, senang mengetahui bahawa masa dan usaha anda tidak sia-sia. Mesej respons sederhana yang mengesahkan borang berjaya dihantar adalah isyarat kecil yang memberikan ketenangan kepada pengguna. Ini benar terutamanya apabila pertukaran wang terlibat.

Maklum balas masa nyata menawarkan panggilan dan respons yang halus tetapi memuaskan untuk bercerita. Apabila pengguna mengklik elemen seperti butang, sangat mengejutkan apabila butang itu bertindak balas dengan membengkak, mengecil atau mengubah warna. Pemikiran tambahan yang merangkumi interaktiviti seperti ini menjadikan kisah yang lebih menyeronokkan dapat dilayari. Apple luar biasa di kawasan ini dengan iOS.

Contoh maklum balas maklum balasSlberyfootprint.org mendapat mesej yang kuat sementara juga sangat memuaskan untuk dilayari kerana maklum balas masa nyata dan animasi berasaskan tatal.

Tatal Paralaks

Tatal paralaks adalah alat baru yang popular yang membolehkan lapisan elemen yang terpisah untuk bergerak, berinteraksi dan berubah berdasarkan tatal pengguna. Ini dapat mewujudkan rasa mendalam yang menakjubkan untuk visual anda dan lapisan baru (tanpa tujuan) perendaman semua berdasarkan input pengguna.

Penggulungan Parallax boleh menjadi bantuan yang kuat dalam penceritaan, memberikan naratif anda berkualiti mengingatkan pada sebuah buku komik interaktif. Elemen dan kata-kata visual meningkat menjadi kesan dramatik – dan juga agak ketagihan untuk memainkan semula animasinya dengan menatal ke atas dan ke bawah halaman.

Contoh tatal paralaksParallax.js menunjukkan contoh yang mengejutkan mengenai potensi tatal paralaks.

Gamifikasi

Seperti permainan video, pengguna terlibat secara aktif ketika mereka melayari laman web; keputusan dan tindakan mereka mempunyai pengaruh langsung terhadap hasil pengalaman. Gamifikasi adalah trend baru yang bertujuan menjadikan laman web atau aplikasi lebih seperti bermain permainan. Ini tidak semestinya hanya menerjemahkan PAC-MAN ke dalam HTML5; ini mengenai pertimbangan dan pelaksanaan mendalam mengenai bagaimana tindakan pengguna mempunyai sebab dan kesan langsung terhadap kisah laman web anda.

UNICEF dan ING Direct dirancang laman web yang cemerlang yang menceritakan kisah seorang raksasa yang menghalang anak-anak daripada bersekolah di negara membangun. Pada titik tertentu dalam naratif, anda diberi pilihan untuk membuat sumbangan untuk membantu anak-anak ini. Hasil cerita bergantung pada pilihan yang anda buat. Ini adalah “Pilih Pengembaraan Sendiri” dalam bentuk laman web!

Kesimpulannya

Topik hangat dalam pemasaran hari ini adalah mengenai penggunaan penceritaan untuk berhubung dengan khalayak. Kami telah melihat bahawa “bercerita” dapat mengambil banyak bentuk — dan tidak terbatas pada perjalanan sastera popular wira tradisional semata-mata. Dengan perkembangan menarik dalam teknologi web, dan peningkatan permintaan pengguna untuk cara baru untuk menyerap kandungan, kini lebih penting daripada sebelumnya untuk mempertimbangkan bagaimana laman web anda dapat memanfaatkan penceritaan untuk keuntungannya.

Adakah anda ingin menjadi “hanya laman web lain”? Atau adakah anda berharap dapat menangkap imaginasi pengguna anda, memimpin mereka dalam perjalanan emosional yang diinginkan, dan kemudian membawanya ke resolusi yang memuaskan dengan tindakan yang jelas dan sederhana untuk menyokong perniagaan anda?

Dengan kata lain: Adakah anda tidak pernah menikmati pengalaman cerita yang baik? Saya juga tidak. Sekiranya laman web anda dapat menghasilkan cerita yang baik, penonton anda akan sentiasa dihargai.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map