Cara Membuat Laman Web Salon Rambut yang Meningkatkan Tempahan

Anda telah menguasai seni kosmetologi — tetapi anda juga tidak perlu menguasai seni reka web untuk membina kehadiran dalam talian. Berikut adalah beberapa panduan berguna untuk pemilik salun DIY untuk membuat laman web yang menakjubkan yang meningkatkan kesedaran dan mendorong pelanggan terus ke pintu anda.


Cara membuat laman web salun rambut

Glamor. Bergaya. Canggih. Cukup tidak dapat ditahan.

Walaupun kata-kata ini dapat menggambarkan gaya rambut baru anda, kami berharap ia menggambarkan laman web baru salun rambut anda.

Rambut atau salun kecantikan anda memerlukan kehadiran dalam talian profesional untuk berkembang maju. Mencapai hasil carian tempatan terbaik dan menawarkan pengalaman membuat tempahan tanpa henti kepada pelanggan adalah dua keperluan dalam talian yang pasti akan mendorong kejayaan perniagaan anda. Untuk membuat laman web yang mencapai prestasi ini dan banyak lagi, baca beberapa petua DIY reka bentuk web penting yang disesuaikan khusus untuk pemilik salun.

Sekiranya Anda Membina Laman Web Salon Rambut Anda Sendiri?

Tentunya! Hari ini, walaupun pemilik perniagaan yang sama sekali tidak mempunyai kemahiran reka bentuk atau pengekodan dapat membuat laman web profesional yang menarik dengan bantuan pembangun web DIY moden.

Selagi anda mengikuti petua dan garis panduan yang digariskan dalam artikel ini, laman web salun rambut anda tidak akan menawarkan apa-apa kekurangan yang boleh disediakan oleh agensi reka bentuk profesional untuk perniagaan anda — dan yang terbaik, anda akan menjimatkan berpotensi ribuan dolar dengan membina laman web sendiri!

PETUA CEPAT: Di sini di HTGO, kami sentiasa mendorong pembaca kami untuk mengambil jalan DIY dan membuat laman web anda sendiri. Sudah tentu masuk akal untuk membina laman web anda sendiri. Walau bagaimanapun, jika anda mesti menyerahkannya kepada para profesional, berikut adalah sumber yang berguna untuk membantu anda melaksanakan pekerjaan tersebut.

Cara Memulakan

Bersedia untuk bermula ?! Inilah cara anda boleh membuat laman web salun rambut anda sendiri yang dijamin bertukar kepala:

1. Gunakan Pembina Laman Web – Rakan Terbaik DIYer

Terdapat puluhan pembangun laman web yang boleh anda pilih yang akan menyelesaikan tugasnya, tetapi ketika berkaitan dengan aksesibilitas, pengalaman pengguna, dan reka bentuk yang boleh dipercayai, Wix memperoleh pilihan utama kami. Walaupun WordPress mungkin menawarkan penyesuaian yang lebih mendalam dan ciri canggih, untuk tujuan salun rambut atau kecantikan, platform Wix menyediakan pakej lengkap untuk memastikan kehadiran dalam talian anda berjalan lancar.

2. Gunakan Templat untuk Memangkas Masa Pembangunan

Apa yang menjadikan Wix menjadi pilihan yang jelas bagi pemilik salun DIY adalah perpustakaan reka bentuk templatnya. Dengan memanfaatkan susun atur pra-binaan dan fungsi kod templat, masa pengembangan anda dikurangkan dengan ketara — dan tanpa menjejaskan kualiti keseluruhan laman web anda.

Wix menawarkan banyak pilihan templat yang disesuaikan khusus untuk kecantikan dan salon rambut. Dengan menggunakan ini sebagai titik pelancaran anda, anda mungkin dapat menyelesaikan laman web salun anda dengan pekerjaan yang bernilai kurang dari sehari. (Tidak perlu lagi menarik rambut anda dengan kecewa!)

Memilih Templat Yang Betul

Anda mahu memilih templat yang sesuai dengan keperibadian dan gaya salun anda. Kedai tukang cukur, misalnya, biasanya menampilkan skema warna yang diam atau bahkan monokromatik, dengan reka bentuk dan fon industri yang lebih luas. Sebaliknya, salun kecantikan, boleh membangkitkan sifatnya yang lebih halus dengan reka bentuk warna yang menenangkan dan tipografi hiasan.

Tidak ada peraturan yang sukar dan pantas di sini; gunakan pertimbangan terbaik anda dalam menyeimbangkan gaya dengan kecanggihan agar tidak mengasingkan sasaran anda.

Berikut adalah beberapa contoh beberapa templat Wix yang akan memberi anda 90% dari sana:

Contoh templat laman web salun rambut

The Kedai gunting rambut templat menggunakan susun atur satu halaman yang kemas dan moden dengan semua keperluan mudah diakses. Sepanduk pahlawan adalah tempat yang baik untuk gambar perniagaan anda yang sedang beraksi. Peta Google yang disertakan wajib untuk membawa pelanggan tempatan.

Contoh templat laman web salun rambut # 2

The Salon kecantikan templat menawarkan susun atur yang serupa seperti di atas, tetapi dengan tipografi dan skema warna yang lebih menjurus ke arah pasaran wanita. Bahagian yang menyoroti spesial mingguan, dan juga tempat untuk memberi testimoni pelanggan, akan meningkatkan lagi kadar penukaran.

Contoh templat laman web salun rambut # 3

The Bar Brow templat menjadikan pengguna terlibat dengan animasi berasaskan tatal bergaya dan susun atur yang membantu menyampaikan kisah dan keperibadian salun anda. Bahagian untuk catatan Instagram terkini menjadikan kandungan segar dan merupakan kaedah yang baik untuk memamerkan lebih banyak karya anda.

Templat laman web salun rambut # 4

Jurusolek Penjagaan Kulit Organik menawarkan reka bentuk yang bersih dan luas yang menimbulkan kesucian dan keselesaan. Yang perlu diperhatikan adalah bahagian wira yang berfungsi sebagai CTA yang mudah dan senang bagi pengguna untuk membuat janji temu.

Contoh templat laman web salun rambut # 5

Akhirnya, Reka bentuk tatu boleh berfungsi dengan baik untuk kedai gunting rambut juga, dengan bahagian di laman utama untuk memaparkan profil untuk semua tukang gunting rambut anda. Juga, galeri portfolio dengan grid menarik pelanggan dengan kerja terbaik anda.

3. Edit Templat anda

Tidak kira templat yang anda pilih, sudah tentu akan ada beberapa kerja yang perlu dibuat untuk menjadikannya milik anda, terutamanya dengan imejan. Templat berguna sebagai model cadangan bagi pengguna yang tidak mempunyai latar belakang reka bentuk, tetapi pada akhirnya templat tersebut harus disesuaikan agar tetap sahih dengan perniagaan anda. Dengan sedikit minyak siku (atau mousse) anda akan sampai di sana.

Ingat juga bahawa Rambut dan Kecantikan secara kategoris adalah industri yang fokus pada penampilan. Nampaknya penting. Kualiti estetik laman web anda harus menggambarkan kebenaran ini. Mungkin lebih daripada industri lain, jika laman web anda tidak kemas, kasar, atau tidak sesuai, ia mungkin berisiko merosakkan pihak berkuasa yang ingin disampaikan oleh salun anda. Suaikan dengan bijak.

4. Pilih Nama Domain Yang Bersinar

URL laman web anda memainkan salah satu faktor terbesar dalam kebolehtemuan perniagaan anda. Anda ingin membuat keputusan dengan teliti mengenai nama domain yang sesuai dengan hasil carian dengan kata kunci yang tepat, menyampaikan intipati jenama anda, dan yang paling penting, tidak dapat dilupakan.

Nama domain terbaik pendek, mudah dibaca, dan difahami serta-merta. Anda mahu elakkan simbol, kerana kemungkinan mereka akan diabaikan oleh pengguna. (Tanda hubung dalam “Teressas-Salon.com” adalah elemen yang tidak perlu yang dapat membawa pengguna ke tujuan yang salah jika dihilangkan.)

Google kini kurang memberi penekanan pada domain yang dipenuhi kata kunci, jadi jangan menganggap bahawa memuatkan istilah yang dicari tinggi ke dalam domain anda akan langsung menghasilkan lebih banyak lalu lintas. Sebaliknya, cuba sampaikan jenama atau perkhidmatan anda dengan cara yang cerdik dan berkesan yang tetap menunjukkan apa yang anda lakukan. Sebagai contoh, “LookGoodToday.com” adalah ungkapan menarik yang secara halus memberitahu pelanggan bahawa anda adalah salon kecantikan yang memberikan hasil yang dapat ditindaklanjuti.

PETUA CEPAT: Walaupun “.com” sejauh ini adalah TLD yang paling popular, ingat bahawa terdapat beratus-ratus peluang penjenamaan lain yang tersedia. Mungkin pertimbangkan untuk mendaftarkan nama domain “.salon” untuk memasukkan kata kunci yang sangat penting dan masih memberi ruang untuk penjenamaan yang lebih unik dalam URL anda.

Untuk melihat lebih mendalam mengenai menentukan domain yang menguntungkan perniagaan anda, lihat artikel kami mengenai topik ini.

5. E-mel Anda Memerlukan Perubahan

Tidak ada yang menjerit tidak profesional atau kesulitan daripada alamat e-mel peribadi yang digunakan untuk perniagaan. “[email protected]” tidak memberi keyakinan pada pelanggan. Walaupun anda mungkin tidak terlalu bergantung pada surat-menyurat e-mel untuk perniagaan salun rambut, masih baik untuk membuat akaun e-mel profesional. “[email protected]” atau “[email protected]” mendorong profesionalisme dalam interaksi pelanggan anda dan memperkukuhkan lagi jenama anda.

Nasib baik, setiap pelan premium di Wix dilengkapi dengan peti mel yang diperibadikan, dan anda boleh menambahkan sebilangan kotak surat tersuai yang anda perlukan untuk setiap anggota kakitangan anda. Anda juga akan mendapat akses ke pakej lengkap G Suite ciri seperti perjumpaan video dalam talian, Kalendar, Dokumen, Helaian, dan penyimpanan awan 30GB. Tidak ada alasan lagi untuk menghentikan alamat “[email protected]” anda dan mula berkomunikasi seperti seorang profesional!

6. Buat Penyenaraian Perniagaan Saya di Google (GMB) Anda

Fikirkanlah: Semasa anda mencari perkhidmatan tertentu di kawasan anda, senarai tempatan Google biasanya adalah yang anda perlukan untuk membuat keputusan yang tepat mengenai perniagaan yang anda jalankan.

Walaupun laman web yang baik tentu saja penting, anda mesti menyedari bahawa carian kebanyakan orang bermula dan diakhiri dengan carian Google Graf Tempatan dan Pek Peta hasil. Oleh itu, sangat mustahak bahawa salun anda muncul dengan jelas dalam senarai GMB.

Contoh pek peta Google untuk kedai gunting rambut tempatan

Hasil Graf dan Pek Peta Tempatan Google untuk Barber Shop tempatanContoh hasil Grafik dan Pek Peta Google untuk kedai gunting rambut tempatan.

Mulakan dengan pergi ke https://google.com/business dan isi profil anda dengan teliti. Alamat dan nombor telefonnya jelas, tetapi jangan lupa bahawa termasuk waktu perniagaan yang tepat boleh membawa perbezaan antara pelanggan memilih anda daripada pesaing anda.

Meminta ulasan pelanggan harus menjadi keutamaan utama anda. Ingatkan pelanggan yang berpuas hati untuk menulis ulasan positif pada profil GMB anda, atau buat insentif untuk mereka melakukannya. Bukan hanya bakal pelanggan 97% lebih mungkin untuk mempercayai perniagaan anda berdasarkan penarafan bintangnya, tetapi anda juga akan kelihatan lebih tinggi dalam hasil carian dan mendapat peningkatan SEO tempatan anda sebagai hasilnya.

Penyenaraian GMB anda juga merupakan tempat yang tepat untuk menyertakan foto bahagian dalaman kedai anda. Jangan tunggu pengguna melayari laman web anda untuk melihat perniagaan anda dengan lebih dekat; berikan semua yang mereka perlukan di satu tempat. Setelah mereka membaca ulasan dan kemudian memetakan arah ke salun anda dari rumah mereka, memberikan lawatan maya perniagaan anda kepada mereka untuk membina kepercayaan dengan cara yang menarik dan interaktif.

PELAJARI LEBIH LANJUT: Untuk beberapa petua lain dalam meningkatkan pendedahan Perniagaan Saya di Google, klik di sini.

Beberapa Perkara Tambahan Yang Perlu Dimiliki oleh Laman Web Anda

Sekarang setelah anda memahami dengan jelas apa yang perlu anda lakukan, berikut adalah beberapa perkara tambahan yang harus dimiliki oleh setiap laman web salun rambut. Jangan lupa menambahkannya!

Sertakan Sistem Tempahan Dalam Talian

Yang ini besar. Bagaimana anda boleh menjana perniagaan dengan laman web anda jika tidak memberikan jalan bagi orang untuk membuat janji temu?

Sekali lagi, Wix menyelamatkan dengan penyatuan kalendar dan sistem penjadualan yang mudah ke laman web anda. Sangat kaya dengan ciri-ciri, Tempahan Wix membolehkan anda mengisi slot masa untuk pelbagai perkhidmatan dan kakitangan yang berbeza; ia diselaraskan dengan Kalendar Google anda untuk organisasi yang mudah, dan sistem bahkan membolehkan anda menerima pembayaran atau deposit dalam talian.

Sekiranya anda memerlukan fungsi yang lebih maju, kami mengesyorkan perisian penjadualan pihak ketiga seperti MindaBadan atau Booker, kedua-duanya pakar dalam melayani industri kesihatan, kecantikan dan kesihatan. Walaupun mereka mempunyai premium, pengurusan pelanggan, pelaporan penjualan dan integrasi media sosial mereka mungkin bernilai tambahan untuk perniagaan anda. Meletakkan sistem tempahan khusus ini ke laman web anda biasanya merupakan perkara mudah menanamkan kod HTML.

8. Perkenalkan Pasukan Anda

Selalunya diabaikan, profil dan gambar ahli pasukan anda dapat memainkan peranan penting dalam berhubung secara peribadi dengan pelanggan.

Pelanggan salon cenderung membentuk ikatan yang kuat dengan penata gaya mereka. Kami bukan sahaja mempercayakan penampilan peribadi mereka, tetapi kami juga berkongsi dengan mereka maklumat kehidupan peribadi kami selama 30 minit temu janji. Bukankah kita harus mengenali orang itu sebelum kita melakukan pertunangan ini?

Kesan pertama sangat membantu dalam membina kepercayaan. Dari satu gambar, kita dapat membuat kesimpulan seperti watak, tenaga dan keperibadian seseorang – dan menentukan sama ada ia sesuai dengan keperibadian kita..

Sekiranya pelanggan memilih untuk membuat janji temu dengan “Kim”, mereka meninggalkan banyak peluang tanpa bio atau gambar stylist yang tersedia. Bayangkan kejutan menunggu nenek berambut lurus dan berambut perak yang muncul untuk temujanji, hanya untuk mengetahui bahawa “Kim” menggegarkan mohawk merah jambu dan sehelai tatu!

9. Mempunyai Ajakan Bertindak Yang Jelas

Tidak kira bagaimana anda mendekati reka bentuk laman web anda, selalu pastikan objektif utamanya berada di barisan hadapan dalam membuat keputusan anda. Untuk salon rambut dan kecantikan, objektif ini hampir selalu untuk meningkatkan tempahan.

Seboleh-bolehnya, pastikan pengalaman pengguna laman web anda diarahkan untuk mencapai tujuan ini. Ajakan Bertindak (CTA) elemen di tempat dan masa yang tepat dapat membantu memastikan jadual anda dipesan sepenuhnya dengan motivasi yang halus. Selalu jelaskan dan intuitif bagi pengguna untuk membuat janji temu dengan memasukkan widget pesanan ke seluruh laman web, bukan hanya pada halaman penjadualan khusus.

Contoh laman web salon rambut CTASertakan CTA di mana sahaja anda mendorong keinginan pengguna

Penglibatan Sosial

Sama seperti Perniagaan Saya di Google dapat meningkatkan kesedaran, begitu juga dengan kehadiran anda di media sosial. Sebenarnya, hasil carian Facebook menjadi sama pentingnya, jika tidak lebih, daripada hasil Google bagi banyak pengguna untuk terlibat dengan perniagaan kecil. Halaman Facebook salun anda harus sekali lagi menyertakan semua maklumat penting (waktu perniagaan, ulasan, senarai perkhidmatan) yang terdapat di profil GMB anda, tetapi dengan bonus tambahan komunikasi berterusan dan langsung dengan pengikut anda.

Media sosial adalah jalan keluar yang baik untuk mengumumkan tawaran masa terhad atau mendedahkan pandangan yang lebih intim kepada orang di belakang perniagaan anda. Juga, platform apa yang lebih baik untuk mempamerkan portfolio yang sentiasa dikemas kini daripada Instagram? Jangan merasa anda perlu menghabiskan semua tenaga anda untuk mengikuti setiap platform media sosial. Anda akan melihat hasil yang lebih baik apabila anda memfokus pada satu platform yang paling memuaskan untuk dikemas kini.

Menunjukkan Foto

Akhirnya, pertimbangkan untuk melabur dalam perkhidmatan jurugambar profesional (atau membeli a Kamera DSLR dan kit pencahayaan sendiri) untuk meraih pencapaian glamor salun anda. Untuk pelanggan yang berdebat antara dua salun, mungkin tidak ada yang lebih baik memberitahu keputusannya daripada melihat karya sebenar yang dibuat oleh salun. Buktinya ada dalam puding. Memaparkan foto pelanggan yang gembira dan terang di laman web anda akan memberi inspirasi kepada pelanggan untuk mengklik “Pesan Sekarang!” butang tanpa berlengah. (Foto sebelum dan sesudah adalah trik penjualan lama yang mengagumkan!)

Walaupun templat Wix yang dipaparkan di atas mungkin termasuk gambar yang menakjubkan dalam reka bentuknya, yang terbaik adalah tidak bergantung pada foto stok untuk persembahan perniagaan anda yang sahih. Apabila foto agak sempurna dan bersih, tetapi juga hambar dan generik, asal-usul sebenarnya menjadi jelas. Pengguna kemudian bertanya-tanya apa sebenarnya yang disembunyikan oleh penyedia perkhidmatan. Tunjukkan perkara yang sebenarnya jika anda ingin membina kepercayaan.

Namun, dengan berhati-hati: gambar di laman utama anda, terutamanya di bahagian pahlawan, mesti cukup menarik secara visual untuk menghasilkan kesan yang diharapkan dan membangkitkan keyakinan. Sekiranya anda kekurangan kaedah untuk mendapatkan foto berkualiti tinggi, maka yang terbaik adalah tanpa foto sepenuhnya. Ingat berat kesan pertama.

Kesimpulannya

Anda dapat melihat bahawa membina laman web salon kecantikan atau rambut anda sendiri sebenarnya adalah proses mudah yang tidak memerlukan sedikit pengekodan atau kemahiran reka bentuk. Menggunakan templat akan menjimatkan berjam-jam dan kekecewaan anda, sementara pelbagai plugin dan widget dapat membuat kehadiran dalam talian anda beroperasi sepenuhnya dan bersedia untuk menghasilkan penjualan dalam masa yang singkat.

Dengan mengikuti garis panduan di atas, anda akan memiliki perniagaan yang tidak hanya menghasilkan gaya rambut bergaya dan bergaya, tetapi juga mempunyai laman web yang menarik perhatian.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map