6 Petua untuk Meningkatkan Penyenaraian Perniagaan Saya di Google (GMB)

Pelajari cara meningkatkan penyenaraian Perniagaan Saya di Google anda dengan petua berguna yang akan meningkatkan SEO tempatan anda & kembangkan keterlihatan perniagaan anda di enjin carian.


Petua Perniagaan Saya di Google (GMB)

Menuntut a Penyenaraian Perniagaan Saya di Google (GMB) (juga sebelumnya dikenali sebagai Tempat Google) adalah langkah pertama bagi mana-mana pemilik perniagaan kecil yang ingin melakukan SEO tempatan. Memulakan GMB adalah suatu keharusan bagi perniagaan tempatan dan sesuatu yang akan meningkatkan peluang anda untuk ditampilkan di Pek Tempatan Google, Pencari Tempatan, Peta Google, dan bahkan dalam kedudukan organik. Ini adalah alat yang ampuh untuk menghubungkan perniagaan dan pelanggan, secara tempatan. Bagi anda yang belum mendaftar, anda harus melakukannya sekarang di https://www.google.com/business/.

Perniagaan dengan penyenaraian Perniagaan Saya di Google (GMB) mempunyai akses ke harta tanah paling berharga di Google – milik Google Graf Tempatan dan Pek Peta. Saya pasti anda pernah melihat kedua-duanya sebelum mencari sesuatu secara tempatan:

Contoh Graf Tempatan GoogleContoh Grafik Google untuk restoran pizza tempatan.
Contoh Pek Peta GoogleContoh Pek Peta Google, menunjukkan 3 senarai restoran pizza berdekatan.

Dalam artikel ini, saya akan menganggap anda sudah mempunyai penyenaraian GMB dan akan memberi anda 6 petua penting yang saya dapati banyak pemilik perniagaan kecil gagal lakukan dengan akaun GMB mereka.

FAKTA MENYENANGKAN: GMB sangat popular sehingga menjadikan anda berada di tempat yang menampung lebih dari 1 bilion pengguna setiap bulan. Dan, itu hanya jumlah orang di Peta Google, produk ke-3 Google yang paling banyak digunakan, di belakang YouTube dan Carian Google – yang terakhir adalah produk pertama yang paling banyak digunakan Google, dan itu juga berkaitan dengan GMB!

1. Isi Profil Anda dengan Lengkap & Terus Terus

Ini mungkin kelihatan jelas, tetapi pastikan anda meluangkan masa untuk mengisi profil anda sepenuhnya. Penyenaraian GMB anda memberitahu pengguna siapa anda, apa yang anda lakukan, di mana anda berada, dan maklumat lain yang berkaitan untuk menarik minat orang untuk menjadi pelanggan. Mengabaikannya akan menjadikannya lebih sukar bagi bakal pelanggan dan mungkin juga mengurangkan penglihatan anda. Selain itu, sesiapa sahaja boleh “mencadangkan pengeditan” pada senarai perniagaan anda, bahkan pesaing! Oleh itu, sangat penting untuk memantau maklumat anda dan memastikannya sentiasa terkini.

Sesiapa sahaja boleh mencadangkan pengeditan pada senarai perniagaan anda, bahkan pesaing! Oleh itu, berhati-hatilah untuk sentiasa memantau dan memastikan senarai anda sentiasa terkini. 

Klik untuk Tweet

Keutamaan awal halaman Perniagaan Saya di Google anda ialah:

 • Nama Perniagaan
 • Alamat
 • Nombor telefon
 • Waktu operasi
 • Laman web
 • Kategori

Terdapat lebih banyak maklumat untuk ditambahkan, bergantung pada jenis perniagaan anda. Sebagai contoh, pemilik restoran harus menambahkan menu mereka ke senarai juga. Anda juga dapat menetapkan atribut untuk ciri khas mengenai perniagaan anda, seperti “Has WI-FI” dan “Menawarkan tempat duduk di luar”. Ini semua merupakan bahagian penting dalam penyediaan GMB anda.

PETUA CEPAT: Sekiranya anda mempunyai banyak lokasi perniagaan, sangat sesuai untuk setiap penyenaraian GMB terus ke halaman unik di laman web anda untuk lokasi tertentu itu, daripada membawa semuanya ke halaman utama.

Selanjutnya, tetapkan waktu khas untuk perniagaan anda semasa percutian dan waktu tidak teratur yang lain. Terdapat banyak maklumat lain yang perlu diisi dan terus diperbaharui!

2. Minta Ulasan Pelanggan

Ulasan di Google sangat mempengaruhi keputusan pelanggan. Lima bintang kecil mengambil bahagian yang menonjol dalam hasil carian di sebelah nama anda. Mari kita lihat dunia ulasan yang diringkaskan oleh beberapa statistik menarik dari Pandangan Pintar:

 • Ulasan pelanggan menjadi 97% keputusan pembelian!
 • 58% pelanggan akan ragu-ragu atau menghadapi kesukaran untuk membuat keputusan pembelian sekiranya tidak ada ulasan yang tersedia untuk syarikat / jenama tersebut.
 • Bahagian yang paling penting dalam ulasan untuk pelanggan adalah perinciannya, bukannya penilaian bintang.
 • Hampir 1/3 orang tidak mempercayai jenama tanpa gabungan ulasan positif dan negatif.

Komitmen Google untuk memberikan hasil carian yang boleh dipercayai sangat bergantung kepada maklum balas pengguna mengenai perniagaan, jenama, atau reputasi produk tersebut.

Apabila anda mula-mula mencari di Peta Google, defaultnya adalah “Relevansi” dan bukan “Jarak” – menunjukkan keutamaan Google terhadap hasil yang berkualiti berbanding jarak.

Klik untuk Tweet

meminta ulasan pelanggan

Titik manis dari segi jumlah tinjauan adalah 150 dalam 12 bulan terakhir. Setelah anda menerima banyak ini, Google akan secara automatik mengisi ulasan pada Iklan AdWords anda!

Jangan biarkan ia mendapat ulasan. Pastikan anda memberi respons positif dan negatif. Berikut adalah beberapa situasi dan kemungkinan tindak balas terhadapnya:

 • Ulasan Positif: Balas dengan mengucapkan terima kasih kepada orang-orang ini kerana menghubungi anda. Jangan biarkan di sana. Pastikan pelanggan yang berusaha lebih jauh untuk memberikan maklum balas kepada anda untuk memperoleh pengalaman positif mengetahui bahawa anda mendengar dan menyedari bahawa anda menghargai maklum balas mereka.
 • Ulasan Negatif: Jangan marah! Perkara terakhir yang anda mahu lakukan ialah memulakan tinjauan. Balas ulasan negatif dan cuba buat perbualan selebihnya di luar talian.
 • Penilaian tanpa perincian ulasan: Balas penilaian positif dengan penuh penghargaan dan minta perincian mengenai apa yang menjadikannya pengalaman yang baik. Sesuatu seperti, “Terima kasih atas penilaian 5 bintang! Kami menginginkan lebih banyak maklum balas mengenai apa yang menjadikan lawatan anda begitu baik! ” Mendorong orang-orang ini untuk meninggalkan butiran mempromosikan perkaitan perniagaan anda. Sekiranya mereka adalah penilaian negatif tanpa ulasan, berikan penyemak cara untuk membuat perbualan di luar talian – “Hai. Kami mohon maaf kerana anda merasakan bahawa pengalaman anda tidak sesuai dengan jangkaan anda. Kami sentiasa berusaha mendapatkan pengalaman positif bagi semua pelanggan dan ingin mengetahui apa yang boleh kami lakukan untuk membuatnya seperti itu. Tolong hubungi kedai dan minta saya secara peribadi, Mr. Smith. “

PETUA CEPAT: Orang suka mengetahui bahawa mereka bercakap dengan orang yang sebenar. Tandakan semua jawapan anda supaya orang tahu bahawa anda adalah anda – iaitu “Terima kasih, Mr. Smith. Pemilik ”.

3. Dayakan Mesej Teks

Orang Amerika menghantar pesanan teks lebih kerap daripada mereka membuat panggilan telefon. Ingatlah perkara ini, bukankah sesuai untuk mengaktifkan pesanan teks untuk jenama anda?

Masa respons SMS GMB

Mengaktifkan pesanan teks akan membuka saluran komunikasi yang jauh lebih besar kepada bakal pelanggan anda. Pertimbangkan sejenak jumlah orang yang mencari dalam talian semasa di tempat kerja – tersembunyi di bilik mereka di mana bos mereka tidak dapat melihat skrin komputer atau telefon bimbit mereka, tetapi dapat mendengar suara mereka! Pemesejan teks, serupa dengan iklan video yang tidak perlu menggunakan audio, membuka kawasan ini untuk komunikasi diskrit.

Cara mengaktifkan pesanan teks / sms di Perniagaan Saya di Google?

 1. Log masuk Business.Google.com
 2. Pilih tab pemesejan di menu sebelah kiri
 3. Masukkan nombor telefon bimbit anda
 4. Sahkan nombor telefon anda dengan menerima kod kebenaran teks pesanan teks.

PETUA CEPAT: Balas mesej teks dengan segera – Google sedang menonton! Masa respons purata anda ditunjukkan di Google supaya orang dapat melihatnya.

4. Gunakan Google Posts

Anda boleh menghantar di Google?

Gunakan siaran Google

Dikeluarkan pada tahun 2017, GMB kini membenarkan catatan perniagaan. Catatan ini memasukkan maklumat tambahan ke dalam grafik tempatan anda dengan membenarkan catatan kaya gambar dan teks, yang menghubungkan ke halaman tertentu di laman web anda. Ini dapat disiapkan sebagai item berita yang hilang dalam seminggu, atau sebagai acara yang berlangsung sepanjang masa acara tersebut.

Sama seperti semua item melalui Google, metriknya sangat mengagumkan. Setiap kali siaran anda habis, anda dapat melihat jumlah tera dan klik yang dihasilkan masing-masing.

PETUA CEPAT: Google belum mengakui adanya faedah yang wujud dalam SEO daripada menggunakan catatan Google. Oleh kerana itu, Google terkenal memberi penghargaan kepada mereka yang menggunakan produk Google dan ini menarik lebih banyak perhatian kepada pengguna ketika mereka mencari perniagaan anda, yang dapat meningkatkan Kadar Klik-Melalui (RKT).

5. Pautan ke Perkhidmatan Google Lain

Terdapat seluruh dunia perkhidmatan Google di luar sana dan dapat berasal dari harta Perniagaan Saya di Google anda. GMB boleh bertindak sebagai hab untuk entiti Google yang lain. Itu sudah dilampirkan ke halaman perniagaan Google+ Anda, Peta Google, dan Carian Google.

Ia juga dapat disatukan dengan lancar ke dalam akaun Google AdWords anda. GMB membolehkan anda menggunakan nombor penjejakan panggilan Google AdWords dan dapat menghubungkan lokasi / reputasi anda ke Google AdWords.

Data GMB dapat disenaraikan di iklan adwords

Apabila anda menyambungkan akaun GMB ke kempen AdWords, Anda juga memberi peluang iklan Anda muncul di Peta Google!

Sambungkan GMB dengan Adwords

GMB juga membolehkan anda mempamerkan perniagaan anda melalui imejan yang kaya dan bahkan fotografi maya. Melalui Google Street View, anda dapat menambahkan lawatan foto ke perniagaan anda:

Pamerkan perniagaan anda melalui imejan yang kaya

6. Jawab Soalan

Soalan Google semakin popular.

Jawab soalan di senarai GMB anda

Pengguna digalakkan untuk mengemukakan soalan berkaitan perniagaan yang muncul secara terbuka di senarai GMB anda. Apabila soalan ini diajukan, anda akan diberitahu, serta orang yang telah mengemukakan ulasan atau pernah ke lokasi anda sebelumnya.

PETUA CEPAT: Jawab soalan dengan cepat kerana jika tidak, pengguna Google lain akan! Sebagai pemilik perniagaan anda, anda berada dalam kedudukan terbaik untuk memberikan maklumat yang tepat.

Ada nilai dalam menyoal proaktif dan menentukan semula kandungan yang sudah Anda miliki. Sebilangan besar perniagaan mempunyai halaman FAQ dan sebahagian besar penjualan mempunyai soalan yang selalu mereka terima.

Ikuti soalan ini dan “Tanya” di Google. Minta pertolongan dari wakil penjualan, pelayan / pelayan wanita, dan pekerja lain juga. Berikan respons dari halaman perniagaan anda. Ini meletakkan soalan-soalan ini di tempat yang senang dilihat oleh orang. Ini juga membuat orang tidak bertanya dan tidak mendapat jawapan, atau mendapatkan jawaban yang mengelirukan.

Kesimpulannya

Perniagaan Saya di Google adalah bahagian penting dalam perniagaan anda dalam talian. Pencarian tempatan bergantung pada perniagaan yang menyerahkan maklumat mereka ke Google, untuk memudahkan penyampaian kepada pencari di kawasan perniagaan anda. Integrasi dengan sifat Google adalah kunci untuk penemuan dalam talian dan carian yang mudah.

Dengan Perniagaan Saya di Google, itu adalah namanya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map